5 maart 2025
1 min leestijd
Door Cees Willem Dam
Deze vraag stelden wij aan arbeidsdeskundige Cees Willem Dam van arbodienst ADXpert en tevens docent bij Capabel Hogeschool. ‘Met de STECR Werkwijzer over arbeidsconflicten die in 2022 is gepubliceerd is er een gedegen instrument. Deze Werkwijzer heeft veel draagvlak. Ook in de jurisprudentie wordt zichtbaar dat rechters het gebruik van groot belang achten.’
Bedrijfsartsen en casemanagers kennen de vorige STECR Werkwijzer over arbeidsconflicten goed. In de nieuwe versie zijn er echter belangrijke wijzingen doorgevoerd. Met deze Werkwijzer zitten bedrijfsartsen en andere professionals weer op één lijn. Cees Willem Dam is erg enthousiast over de STECR Werkwijzer. ‘Dit instrument komt vrijwel wekelijks aan de orde. Er zijn veel arbeidsconflicten die tot een ziekmelding leiden. Landelijk betreft het wel 100.000 ziekmeldingen.’
In de Werkwijzer is de definitie van een arbeidsconflict hetzelfde gebleven. Als één van de partijen, werkgever of werknemer, vindt dat de ander haar dwarsboomt of ergert is er sprake van een conflict. Of het nu gaat over arbeidsinhoud, arbeidsverhoudingen, arbeidsomstandigheden of arbeidsvoorwaarden.
Cees Willem Dam noemt 5 aspecten die van belang zijn bij een conflict en een ziekmelding. Het gaat om:
Wat zijn interventies die ingezet kunnen worden in de korte periode na de ziekmelding? Naast het goede gesprek gaat het om:
Als één van de partijen aangeeft dat de ingezette interventie niet het gewenste resultaat heeft gehad is arbeidsmediation aan de orde. Cees Willem Dam geeft aan dat het van groot belang is dat mediation ingezet wordt als de situatie nog niet geëscaleerd is.
De STERC Werkwijzer Arbeidsconflicten is te bestellen via Sterc.nl
Topics: