Kennisbank

Als arbeidskundig expertisecentrum is het op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen enorm belangrijk.

We willen die kennis graag gebruiken om u en uw organisatie te helpen. Om die reden delen wij onze kennis en ervaring.

Kennisbank

Zwaar werk kan lichter

arbeidsdeskundige

Wie werkt in de uitvaartbranche weet hoe zwaar het werk, dat daarbij hoort, kan zijn. Het kan zwaar zijn vanwege de emotionele belasting, die het met zich meebrengt; het werken met rouwende families en het verzorgen van overledenen kan namelijk emotioneel uitputtend zijn. Daarnaast kan het fysiek zwaar zijn om deel uit te maken van de uitvaartbranche. Tegenover de zware belasting staat wel dat je er voor mensen bent in een moeilijke periode van hun leven en dat zorgt voor voldoening in het werk. Maar wat als je vanwege de fysieke belasting het werk niet meer kan uitvoeren? Wij delen graag een praktijkvoorbeeld van een arbeidsdeskundige.

Een vrouw in de leeftijd van ongeveer 40 jaar werkt al zeven jaar als uitvaartverzorgster. In dit voorbeeld noemen we haar Karin. Het werk als uitvaartverzorgster geeft haar veel voldoening, maar helaas moet zij zich door omstandigheden ziekmelden. Haar schouder en rug zijn sterk overbelast.

Haar werkgever geeft aan dat er voor haar te weinig licht werkt is. Karin houdt van haar werk en kan goed met haar collega’s overweg. Ze bestrijdt de mening van haar werkgever. Er is werk genoeg, is het dan misschien mogelijk dat er wordt nagedacht over hoe het werk kan worden ingedeeld zodat het minder zwaar is?

Als uitvaartverzorgster is het één van de taken van Karin om iemand, die thuis is overleden, te vervoeren naar een mortuarium. Karin zelf maakt daarbij altijd gebruik van een brancard. Als een overleden persoon in een huis is overleden, waar geen lift aanwezig is, of er een draaitrap is, is vervoer een zware lichamelijke belasting, zeker omdat je dit zo respectvol mogelijk wilt doen. Karin is niet de enige uitvaartmedewerker met lichamelijke klachten. Het is niet alleen de fysieke inspanning, die het werk vereist, maar ook de ongemakkelijke posities waarin gewerkt wordt.

Hoe lossen andere uitvaartondernemingen dit op? Onlineonderzoek maakt duidelijk dat er hulpmiddelen zijn ontwikkeld om zwaar tillen te voorkomen, zoals bijvoorbeeld een bodypod, een opvouwbare tillift of een body rollerslide. Dit zijn mogelijke opties voor een begrafenisonderneming om de fysieke belasting van het werk te verminderen met als resultaat minder verzuim.

Vaak wordt gekeken naar wat niet gaat en niet waar juist een oplossing kan liggen. Er zijn meerdere beroepen waar zwaardere voorwerpen in ongemakkelijke posities moeten worden getild, denk aan verhuizers. Wat extra onderzoek kan dan helpen en er voor zorgen dat een dergelijk probleem kan worden opgelost.