Kennisbank

Als arbeidskundig expertisecentrum is het op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen enorm belangrijk.

We willen die kennis graag gebruiken om u en uw organisatie te helpen. Om die reden delen wij onze kennis en ervaring.

Kennisbank

De impact van psychisch verzuim op werk en welzijn

Psychisch verzuim is een groeiend probleem dat niet alleen medewerkers treft, maar ook organisaties en de samenleving als geheel beïnvloedt. Psychisch verzuim kan verschillende oorzaken hebben, variërend van werk gerelateerde stress tot persoonlijke problemen. Maar wat zijn de gevolgen van psychisch verzuim en hoe kunnen we dit effectief aanpakken?

Wat is psychisch verzuim? 

Psychisch verzuim is verzuim dat het gevolg is van psychische problemen zoals stress, depressie, angststoornissen en burn-out. Psychisch verzuim is meestal niet het eerste waar u aan denkt bij verzuim, maar vormt een steeds belangrijker aandeel in het totale verzuim. Psychisch verzuim is dan ook niet alleen een individueel probleem, maar vormt ook een organisatorische uitdaging. Werknemers die worstelen met psychische problemen kunnen moeite hebben om optimaal te functioneren, wat kan leiden tot verminderde productiviteit, verhoogd verzuim en een negatieve impact op de werkomgeving. Voor veel organisaties en leidinggevende is het dus belangrijk om psychisch verzuim zoveel mogelijk te voorkomen en te verminderen.

De impact op werk en welzijn

Psychisch verzuim heeft ingrijpende gevolgen voor zowel het welzijn van werknemers als de prestaties van organisaties. Voor werknemers kan psychisch verzuim leiden tot gevoelens van eenzaamheid, schaamte en verminderd gevoel van eigenwaarde. Het kan ook leiden tot langdurige afwezigheid van het werk, wat financiële stress en sociaal isolement kan veroorzaken.

Voor organisaties kan psychisch verzuim leiden tot hogere kosten, verminderde productiviteit en een negatieve invloed op de werksfeer en de algehele bedrijfscultuur. Bovendien kan het leiden tot een hoger personeelsverloop.

Effectieve aanpak van psychisch verzuim

Als werkgever, leidinggevende of HR-professional speel je een cruciale rol bij het bevorderen van de geestelijke gezondheid op de werkvloer en het omgaan met psychisch verzuim. Door een cultuur van open communicatie en ondersteuning te creëren, kunnen werknemers zich meer op hun gemak voelen om problemen vroegtijdig te signaleren en aan te pakken. Het bieden van toegang tot diverse ondersteunde diensten, zoals coaching, preventieve consulten met de bedrijfsarts en bedrijfsmaatschappelijk werk, kan werknemers helpen om stress te verminderen en veerkracht op te bouwen. Het is belangrijk om de tekenen van psychisch verzuim op tijd te herkennen bij het voorkomen van langdurig verzuim. Niet alleen herkennen, maar ook het bieden van passende interventies om de gezondheid en productiviteit van werknemers te waarborgen is hierbij belangrijk.

Voorkom hoge kosten door psychisch verzuim proactief in te zetten op preventie en ondersteuning. Het investeren in een gezonde werkomgeving en het bevorderen van het welzijn van werknemers kan aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van psychisch verzuim en de daarmee gepaard gaande kosten. Door vroegtijdige interventies aan te bieden kunnen werkgevers de veerkracht van hun werknemers vergroten en hen helpen om effectief om te gaan met uitdagingen op het werk. Door te investeren in preventieve maatregelen kunnen organisaties niet alleen kosten besparen, maar ook de algehele gezondheid en productiviteit van hun werknemers verbeteren.

Ontdek meer over psychisch verzuim

Wil je meer weten over psychisch verzuim, hoe je vroegtijdige signalen kunt herkennen, effectieve gesprekken kunt voeren en succesvolle re-integratieprocessen kunt faciliteren bij medewerkers met psychische problemen? Ontdek onze training ‘Omgaan met Psychisch Verzuim’ en vergroot je kennis en vaardigheden in het herkennen, begrijpen en effectief aanpakken van psychische problemen op de werkplek.

Investeer in jezelf en je carrière, en help bij het creëren van een gezonde en productieve werkomgeving. Schrijf je vandaag nog in en maak het verschil! 
Voor meer informatie of aanmelden kan via onderstaande knop! 

Aanmelden training omgaan met psychisch verzuim