Wanneer spoor 2 starten?

De werknemer die niet bij de eigen werkgever kan re-integreren, of wanneer de kans groot is dat het niet zal lukken, moet zich –ook- richten op andere werkgevers. Dat is verplicht vanaf het moment dat duidelijk is. Partijen moeten direct doorpakken.

In ieder geval bij de eerstejaarsevaluatie moet als re-integratie spoor I niet van de grond is gekomen of onvoldoende resultaat heeft opgeleverd de spoor 2 re-integratie besproken worden. Dat is het moment waarop spoor 2 ook ingezet moet worden.

Eerst spoor 2

De werkgever mag als spoor 2 re-integratie meer kansen heeft ook beginnen met spoor 2. Deze wijziging van de volgorde zal hij goed moeten motiveren en documenteren. Worden daardoor echter kansen in spoor I gemist, dan valt de werkgever dat te verwijten en zal dat verwijt een loonsanctie tot gevolg kunnen hebben.

Standaard spoor 2 na een jaar?

Veel arbodiensten adviseren standaard spoor 2 na een jaar in te zetten als op dat moment de re-integratie niet is afgerond. Dat is echter erg kort door de bocht. Er zijn argumenten waarom spoor 2 niet of nog niet aan de orde is, zoals;

  • als de werknemer geen reëel aanbod op de arbeidsmarkt is, ook niet op korte termijn,
  • als de werknemer is aangewezen op een witte ravenbaan of WSW arbeid
  • als re-integratie spoor I voorspoedig verloopt en uitzicht geeft op adequate re-integratie binnen afzienbare tijd,
  • als re-integratie spoor 2 een extra belasting geeft die naast re-integratie spoor I niet te vergen is of de re-integratie spoor I zal vertragen

Het is verstandig om vast te leggen waarom spoor 2 nog niet is ingezet bij de eerstejaarsevaluatie. Ook is het goed vast te leggen wanneer die keuze opnieuw zal worden bezien en het oordeel op dat moment ook weer vast te leggen. Daarmee is helder dat de optie serieus is overwogen maar op dat moment niet de beste kans op re-integratie geeft.
Als spoor 2 uiteindelijk toch wordt ingezet maar na afloop van de 2 jaar niet is afgerond, hoeft er geen sanctie opgelegd te worden nu er de werkgever niets te verwijten valt.

Spoor 2 niet of te laat

Als de late inzet van spoor 2 wel aan de werkgever te verwijten valt ligt het anders. Als spoor 2 niet of niet tijdig wordt ingezet terwijl dat wel had moeten gebeuren, en er na 104 weken geen sprake is van een afgerond traject spoor 2, dan is de kans groot dat er een loonsanctie wordt opgelegd. Die kan dan pas eindigen als het spoor 2 traject is afgerond en de andere re-integratie activiteiten adequaat worden beoordeeld. Het gaat er niet om dat de werknemer geplaatst wordt maar dat de werknemer het hele traject heeft doorlopen.

Spoor 2 bij een grote werkgever

Een werknemer kan in dienst zijn van een bedrijfsonderdeel van een grote werkgever. Nu is het zo dat bedrijven uit concerns kunnen bestaan. Zodra een werknemer wordt geplaatst bij een andere BV, is er sprake van een spoor 2 re-integratie. Dat heeft een aantal voor en nadelen. In het kader van het oordeel over de re-integratie activiteiten kunnen inspanningen voor een herplaatsing binnen het concern worden aangevoerd als spoor 2 activiteiten. Indien dat intensief gebeurt kan dat het inhuren van een re-integratie bureau naar voren schuiven. De werknemer dient dan wel begeleid te worden bij zijn interne sollicitaties. Alleen doorverwijzen of vacatures onder de aandacht brengen volstaat niet. Het is aan te raden deze re-integratie activiteiten vast te leggen.

Spoor 2 en tijdelijk dienstverband

Ook bij een tijdelijk dienstverband, of juist bij een tijdelijk dienstverband, is spoor 2 noodzakelijk. De werkgever hoeft immers slechts tot de datum van het einde van het dienstverband passend werk aan te bieden.

Terug naar het overzicht

Een vrijblijvende offerte aanvragen

Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Vraag een vrijblijvende offerte aan.

Vraag een offerte aan

Wij staan voor u klaar!

Ons team van specialisten staat voor u klaar! U kunt ons telefonisch bereiken op 085 - 27 33 409 of ga naar contact en maak gebruik van ons contactformulier.

Wij werken o.a. voor:

Daka
CBT Rijnmond
Antwan Hoveniersbedrijf
HNG-Groep
De Jong
RSG Ter Apel
SMO
IV-Groep
FRENOFLEX

© 2016 - ADXPERT Arbeidskundig Expertisecentrum