Kennisbank

Als arbeidskundig expertisecentrum is het op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen enorm belangrijk.

We willen die kennis graag gebruiken om u en uw organisatie te helpen. Om die reden delen wij onze kennis en ervaring.

Kennisbank

Voordelen van duurzame inzetbaarheid

4W5A0272

Duurzame inzetbaarheid is erg belangrijk binnen een bedrijf. Wat betekent duurzame inzetbaarheid op de werkvloer? Het betekent dat medewerkers inzetbaar blijven op een duurzame manier tot aan hun pensioen. Bijvoorbeeld door het verbeteren van de arbeidsomstandigheden en het stimuleren van een ontwikkel- en leeromgeving. Zo kunnen werknemers inspelen op interne en externe veranderingen in de omgeving. Daarnaast blijven werknemers gezonder en gemotiveerder bij het doen van hun werk.

Er bestaan veel hulpmiddelen zoals cursussen en programma’s rondom Arbo en vitaliteit. Duurzame inzetbaarheid wordt dus ingezet zodat werknemers gezond blijven en op de lange termijn kunnen blijven werken op een duurzame manier. Duurzame inzetbaarheid brengt verschillende voordelen met zich mee voor werkgevers, werknemers en de maatschappij. Voordelen van duurzame inzetbaarheid zijn productievere werknemers met een hoger kennisniveau. Daarnaast minder ziekteverzuim want beleid gericht op vitaliteit heeft ook een preventieve werking op ziekteverzuim. Het verlaagt de ziektekosten. Verder voorkomt het een te hoge werkdruk wat preventief werkt voor stress en burn-out. Tot slot ontstaat er een betere werksfeer en dit draagt ook weer bij aan productiviteit en een goede bedrijfsreputatie.

Factoren die duurzame inzetbaarheid bevorderen zijn vitaliteit, employability en werkvermogen. Allereerst vitaliteit, de werknemer is fit en energiek en heeft motivatie en doorzettingsvermogen om zijn werk te doen. Verder employability, de werknemer heeft het vermogen om werk uit te blijven voeren, nu en in de toekomst. Tot slot werkvermogen, de werknemer is fysiek en psychisch in staat om te werken. Een duurzaam inzetbaarheid model kan helpen om factoren in kaart te brengen. Ieder bedrijf is anders dus het is belangrijk om een model te implementeren die goed past bij uw bedrijf. Verder kunnen een aantal dingen worden toegepast om duurzame inzetbaarheid te integreren in uw bedrijf:

  • De Risico-inventarisatie & evaluatie (RI&E)
  • Aanpassingen op kantoor zoals gezonde lunch en stilteruimte
  • Stimuleren van beweging op kantoor en daarbuiten
  • Het uitvoeren van de verplichte jaarlijkse PMO. De minimale verplichting is een PMO in de vorm van een digitale vragenlijst. Dit kan via Arbometer.
  • Werken aan een open bedrijfscultuur
  • Cursussen en workshops aanbieden