Veel organisaties die goed voor hun medewerkers willen zorgen, lopen tegen de vraag aan: Hoe vind ik een arbodienstpakket (of arbodienstcontract) dat het beste past bij mijn organisatie?
Als arbeidsdeskundige bij ADXpert met meer dan 17 jaar ervaring, help ik tientallen werkgevers per jaar om de beste keuze te maken voor een arbodienstverleningscontract dat past bij hun organisatie. Met mijn uitgebreide ervaring met het uitvoeren van arbeidsdeskundige onderzoeken en nauwe samenwerking met casemanagers en tweede spoor coaches, kan ik werkgevers goed adviseren welke vangnetregeling het beste past bij hun specifieke situatie en hun wensen.
In dit artikel
Let's go!
Wanneer je een arbodienst kiest, krijg je meestal te maken met drie soorten contracten: basiscontracten, verrichtingencontracten en maatwerkcontracten. Bij ADXpert bieden we ze alle drie aan. In dit artikel richten we ons op de eerste twee, aangezien deze het vaakst worden gebruikt.
Het basispakket
Een verrichtingencontract
Met beide contracten voldoe je aan je wettelijke verplichting om een overeenkomst te sluiten met een arbodienstverlener of bedrijfsarts.
Hieronder lees je meer details van het basiscontract en het verrichtingencontract.
Wat houdt een basiscontract in?
Zoals gezegd, een basiscontract is een oplossing waarbij de arbodienst verantwoordelijk is voor alle wettelijke verplichtingen en de verzuimbegeleiding van je werknemers. Bij het basiscontract horen afspraken over wat de arbodienst voor jouw organisatie doet en wat de kosten zijn. Dit betekent dat je vaste maandelijkse kosten hebt.
Daarin zitten
Bij een basiscontract kun je rekenen op een proactieve houding van de arbodienst. Ze werken niet alleen aan verzuimbegeleiding wanneer een werknemer ziek is, maar geven bijvoorbeeld ook advies over preventieve maatregelen om ziekteverzuim te voorkomen. Dat gebeurt door het toetsen van en adviseren over de RI&E (risico-inventarisatie en evaluatie) en het uitvoeren van periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO) of preventief medisch onderzoek (PMO).
Kosten
Voor de aansluiting bij een arbodienst betaal je bij veel arbodiensten per werknemer. Het bedrag per werknemer ligt tussen de 20 en 50 euro per jaar.
Bij ADXpert kun je kiezen om te betalen per werknemer of voor een aansluitfee per organisatie. Dat laatste betekent dat we jouw organisatie aansluiten, maar zonder registratie van al je werknemers. Het opslaan van gegevens van werknemers brengt AVG-risico's met zich mee. Sommige werknemers willen daarom niet in een omgeving staan waar ze niets mee te maken hebben, als ze niet ziek zijn. Daarom laten we die keuze bij jou.
Bij ADXpert kost een aansluiting pakket 419 euro per organisatie per jaar.
Voordelen
Vaste kosten: Je betaalt een vast bedrag per maand, ongeacht het aantal verzuimgevallen of het aantal keren dat je gebruikmaakt van de diensten. Dit zorgt voor kostenbeheersing en voorkomt onverwachte uitgaven.
Ontzorging: De arbodienst neemt de volledige verzuimbegeleiding uit handen. Als werkgever word je ontzorgd doordat veel (wettelijke) arbotaken door hen wordt overgenomen. Denk aan verzuimbegeleiding, arbeidsgezondheidsonderzoeken (PAGO en PMO), toetsing van risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) en contact op de werkvloer met de bedrijfsarts.
Preventieve ondersteuning: De arbodienst fungeert bovendien als een partner die je niet alleen bijstaat wanneer er verzuim is, maar ook preventief meedenkt en advies geeft om verzuim in de toekomst te verminderen. Veel basiscontracten bieden ook preventieve diensten aan, zoals advies over gezonde werkomstandigheden en ondersteuning bij het opstellen van verzuimbeleid. Dit is vooral handig voor bedrijven zonder interne HR-specialisten.
Nadelen
Minder flexibiliteit: Omdat je een vast contract hebt, betaal je ook voor diensten die je misschien niet altijd nodig hebt.
Minder controle: Je geeft de regie grotendeels uit handen aan de arbodienst, wat voor sommige bedrijven een nadeel kan zijn als ze meer betrokken willen zijn bij het proces.
Organisaties die voor een basiscontract kiezen, hebben vaak te maken met een middelmatig tot hoog verzuim en willen dat de arbodienst actief betrokken is bij zowel preventie als begeleiding.
Hoe werkt een verrichtingencontract?
Bij een verrichtingencontract betaal je geen vooraf vastgesteld bedrag voor de diensten in het basispakket, maar betaal je achteraf voor elke afzonderlijke dienst die de arbodienst levert. Denk bijvoorbeeld aan een bezoek aan de bedrijfsarts of een adviesgesprek over verzuim. Dit contract biedt flexibiliteit omdat je alleen op uurbasis betaalt voor de diensten die je daadwerkelijk gebruikt.
Voor- en nadelen van een verrichtingencontract
Voordelen
Betalen per verrichting: Je betaalt –naast de aansluitkosten of aansluitfee- alleen voor de diensten die je nodig hebt. Je zit dus niet vast aan vaste jaarlijkse kosten.
Flexibiliteit: Je bent niet gebonden aan een vast pakket met diensten die je misschien niet altijd nodig hebt. Je hebt volledige controle over welke diensten je afneemt.
Nadelen
Onverwachte kosten: Als je organisatie ineens te maken krijgt met veel verzuim, kunnen de kosten snel oplopen. Je betaalt immers voor elke afzonderlijke dienst die je hebt afgenomen.
Minder partnerschap: De arbodienst fungeert minder als partner omdat ze alleen wordt ingeschakeld wanneer er specifieke diensten nodig zijn. Dit kan nadelig zijn als je merkt dat je als bedrijf behoefte hebt aan regelmatige preventieve diensten of een nauwere samenwerking. Bijvoorbeeld als de interne functie vacant is en de arbodienst nodig is om continuïteit van de begeleiding te garanderen.
Een basiscontract is de juiste keuze als je organisatie
Cees Willem: “Organisaties die behoefte hebben aan proactieve begeleiding en een nauwe samenwerking met de arbodienst, zijn vaak beter af zijn met een basiscontract. Het zorgt ervoor dat je altijd de benodigde ondersteuning hebt, zonder je zorgen te maken over extra kosten bij elk incident.”
Een keuze voor een verrichtingencontract ligt eerder voor de hand als je organisatie
Cees Willem: “Een verrichtingencontract is vooral nuttig voor bedrijven die die kostenbewustzijn en waar leidinggevenden actief betrokken worden bij verzuimbegeleiding en dat accuraat en geborgd oppakken. Maar die af en toe gebruik willen maken van een arbodienst voor specifieke verrichtingen.”
De keuze voor een verrichtingencontract of een basiscontract hangt in belangrijke mate af van de grootte van je bedrijf, het verzuimpercentage en je behoefte aan controle en flexibiliteit.
Een verrichtingencontract biedt meer vrijheid, maar kan duurder uitpakken als je organisatie onverwacht te maken krijgt met veel verzuim. Een basiscontract is stabieler en ontzorgt, maar biedt minder flexibiliteit.
Heb je regelmatig verzuimbegeleiding nodig en wil je dat de arbodienst ook preventief betrokken is? Dan is een basiscontract waarschijnlijk de beste keuze. Heb je slechts af en toe ondersteuning nodig en wil je kosten besparen? Dan is juist een verrichtingencontract een optie om te overwegen.
Vragenlijst
Om tot de beste keuze te komen voor jouw organisatie kun je jezelf en de organisatie de volgende vragen stellen:
Door te begrijpen wat je écht nodig hebt, kun je ervoor zorgen dat je arbodienstverleningscontract precies dát biedt waar jouw organisatie baat bij heeft.
Kom je er nog niet helemaal uit? Heb je vragen of wil je eens met ons van gedachten wisselen? We hebben uitgebreide ervaring in het adviseren van organisaties zoals dat van jou. Het is ons doel dat jij de beste keuze maakt voor een arbodienstcontract dat past.
Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Samen met jou vinden we de beste oplossing voor jouw arbodienstverlening.