De kunst van het vasthouden van dat heerlijke vakantiegevoel! Wat is dat vakantiegevoel precies en hoe zorg je dat het blijft?
Na de vakantieperiode hoorde ik meerdere van mijn coachees hetzelfde zeggen toen ik vroeg hoe het met hen ging. Zowel tijdens de re-integratiegesprekken in spoor 2 als in de coaching bij stress en burn-out kreeg ik vaak reacties zoals: ‘het gaat beter, dit gevoel wil ik vasthouden’.
Herkenbaar. Maar wat willen we dan eigenlijk vasthouden? In de coachgesprekken hebben we dat samen concreet gemaakt, want hier ligt een belangrijke sleutel van vitaal zijn. Het is het gevoel van uitgerust zijn, niet meer zo’n vol hoofd hebben, ontspannen en opgeladen zijn. Zowel lichamelijk, emotioneel en cognitief uitgerust zijn. ’s Morgens fit wakker worden omdat onze slaap ons doen heeft herstellen. Vitaal voelen, veerkracht ervaren, met plezier de dag beginnen. Om kunnen gaan met de normale tegenslagen. Helder kunnen denken, analyseren, plannen maken en uitvoeren, acties uitzetten, goed voor jezelf zorgen. Een goede balans tussen in-en ontspanningen.
Uit diverse studies komt naar voren dat voldoende herstellen tijdens en na het werk belangrijk is om gezondheidsklachten te voorkomen. Natuurlijk is een vakantie een periode van afstand nemen en herstellen. Maar hersteltijd gaat om meer dan alleen de tijd buiten werkuren, in het weekend en tijdens vakanties. Het gaat ook om pauzes tijdens de werkdag. Inspanning en werkstress met voldoende herstelmomenten kunnen mensen doorgaans goed volhouden. Maar als je jezelf weken of zelfs maandenlang niet de kans geeft om goed te herstellen bouw je onvermijdelijk steeds meer stress en spanning op. Dit is eigenlijk een vorm van roofbouw op je lichaam. Misschien kun je dat een tijd volhouden, maar uiteindelijk raakt je lichaam uitgeput. Dit soort gedrag kan leiden tot overspanning, burn-out en andere gezondheidsproblemen die door stress worden veroorzaakt.
Hoe zwaarder je werk is – of dat nu komt door tijdsdruk, intensieve concentratie of emotionele belasting – hoe belangrijker het is om regelmatig korte pauzes te nemen om even bij te komen.
Herstelmomenten tijdens het werk helpen om weer in balans te komen en ook om na het werk makkelijk te kunnen ontspannen en uit te rusten. Hoe doe je dat nu in een misschien wel overvolle werkdag?
(Leidraad hersteltijd op het werk ISMA-NL, 2021)
Nu klinkt het misschien logisch dat juist de mensen die het meeste onder druk staan, het meest zouden profiteren dit soort herstelmaatregelen. Maar helaas blijkt uit onderzoek dat het juist moeilijker wordt om te herstellen naarmate je dat harder nodig hebt. Dit fenomeen staat bekend als de 'herstel-paradox' (Sonnentag, 2018). Hoe stressvoller een situatie is, hoe lastiger het wordt om er even afstand van te nemen, te ontspannen of iets anders te doen. In plaats daarvan kunnen we er juist meer over gaan piekeren, waardoor echt herstel steeds verder weg lijkt. Juist bij toenemende vermoeidheid val je in veel gevallen terug op de automatische piloot.
Bespreek met je leidinggevende jouw herstelbehoefte en geef aan hoe die je kan ondersteunen. Vind je het moeilijk om te achterhalen wat voor jou helpend is en hoe je jouw gedrag kunt veranderen zodat je meer energie overhoudt? Dan is coaching wat voor jou.
Wil je meer lezen over onze stress- en burn-out coaching? Op onze site vind je diverse artikelen over hoe je ook als werkgever je werknemer helpt bij burn-out of stressklachten. Met vragen kan je naast onze uitgebreide dossiers over stress- en burn-out coaching op onze website, natuurlijk ook terecht bij één van onze stress-en burn-outcoaches of onze bedrijfsmaatschappelijk werker.