Binnen een arbodienst kan de bedrijfsfysiotherapeut geraadpleegd worden voor ergonomische adviezen. Vandaag werpen we een blik op een werkdag van bedrijfsfysiotherapeut Greet van Gemert, waarin zij samen met Hilde van Dijke ergonomische adviezen verzorgt.
Vandaag verzorg ik de ergonomische adviezen samen met mijn collega Hilde, zij is de casemanager voor de organisatie waar we naar toe gaan. Voor deze organisatie zijn voornamelijk computerwerkzaamheden van belang, maar zij hebben echter ook een magazijn dat ook zeker de aandacht zal krijgen. We spreken af om samen te rijden. Dit is een mooie manier om tijdens de reis de dag voor te bereiden, waarvoor we natuurlijk eerder al een plan gemaakt hebben.
We starten met een presentatie van circa 45 minuten. Daarin worden medewerkers meegenomen in een stuk bewustwording hoeveel ze zitten en wat dat kan betekenen voor hun gezondheid. Ze krijgen praktische tips die direct in de praktijk toegepast kunnen worden. Daarnaast kunnen ze zelf suggesties inbrengen wat hun werkgever zou kunnen doen om bewegen te stimuleren. Ook is een vast onderdeel van deze presentatie het zelf in beweging komen. Dat is in begin vaak even onwennig maar al snel komen ze dan zelf met vragen.
Na de presentatie maken we een ronde door het kantoor. , waarbij iedere medewerker de kans krijgt om vragen stellen en hun werkplekken te laten opmeten en adviezen worden gegeven. Dit kan een advies zijn over een ergonomisch hulpmiddel, een kleine oefening die iemand zelf tussendoor kan doen etc.
Ook het magazijn wordt bezocht. Daar maken medewerkers vaak hun stappen wel, wordt er regelmatig getild en zijn de vragen weer heel anders. Er wordt meegedacht met de medewerkers hoe werkzaamheden makkelijker uitgevoerd kunnen worden, hoe korte pauzemomenten juist kunnen zorgen dat je daarna weer volop verder kan. Hulpmiddelen voor tillen worden in dit geval besproken, per werkomgeving kan een ander advies weer het beste advies zijn. Als de vraag uitgebreider is kan er ook verdiepend fysiek onderzoek worden gedaan. Dit kan een onderdeel zijn wat volgt uit de RI&E. Daar is meer tijd voor nodig.
Na een korte terugkoppeling met HR waarin de belangrijkste zaken direct ter sprake gebracht worden rijden we daarna naar huis. We bespreken nog wat aanvullende punten. Ik maak er een rapportage van die naar de klant gestuurd wordt. We trekken de conclusie dat het een zinvolle en gezellige dag was.
De volgende dag ontvangen we nog een reactie van de klant. De medewerkers waren positief. Ze gaan met de gegeven adviezen aan de gang, we merkten dat ook al tijdens het bezoek. Daar doen we het voor!
Bent u nieuwsgierig geworden hoe we uw medewerkers in beweging kunnen krijgen? Neem dan contact met ons op.
Topics: