Skip to main content

«  Bekijk onze kennisbank

De motiverende kracht van progressiegericht werken

5 maart 2025

2 min leestijd

Door Ria de Hoop

 

Wat is progressiegericht werken

Progressiegericht werken is een verzameling van principes en praktische technieken die helpen om gewenste- en bereikte progressie zichtbaar te maken en om ideeën op te doen voor verdere progressie. Fijn in z'n vooruit dus!

De kracht van progressie

Wij zien bij cliënten (en bij onszelf) dat betekenisvolle progressie belangrijk is. We zien progressie vaak over het hoofd. Het feit dat we progressie boeken merken we nauwelijks op. We blijken namelijk meer geneigd om negatieve gebeurtenissen en problemen te zien in plaats van positieve gebeurtenissen en succes. Verder passen we ons vaak snel aan, aan wat gelukt is, waardoor we ons niet meer zo bewust zijn van de geboekte progressie. We leggen de lat ook steeds hoger voor onszelf, waardoor het kan voelen alsof we niet echt vooruitkomen.

Veel cliënten zitten in een lastige positie, bijvoorbeeld, in een tweede spoortraject. Ze zijn langer dan een jaar ziek en zien soms geen vooruitgang in hun leven. Het bereiken van progressie is bijzonder krachtig en motiverend voor hen. Als we betekenisvolle progressie boeken, voelen we ons namelijk beter, zijn we gemotiveerder en functioneren we beter. Het gaat om de kleine stapjes zetten en die zien als een vooruitgang. Overal progressie in boeken is niet nodig en niet mogelijk. Je kunt niet overal tegelijk aandacht aan geven. Samen met een coach kun je jezelf de vraag stellen waar jij in vooruit wil komen. Besluiten waar je niet in vooruit hoeft te komen kan ontspanning geven.

Hoe doen we dat?

Progressie en vooruitgang ontstaan niet vanzelf. En progressie gaat gepaard met pieken en dalen. Hoe bereiken we dan progressie?

We gaan om te beginnen uit van een groeimindset. We geloven dat je door je effectief in te spannen beter kunt worden in de dingen waar je beter in zou willen worden. Het tegenovergestelde van een groeimindset is een statische mindset. Bij een groeimindset zien we fouten maken als leermogelijkheid en bij een statische mindset vermijden we fouten of proberen we slim over te komen.

Met een groeimindset als uitgangspunt gaan we aan de slag met verschillende technieken. We werken bijvoorbeeld met:

  • het progressiegerichte gespreksmodel: we gebruiken dit model om te komen van de wens tot verbetering naar hoe de cliënt wil dat de situatie eruit komt te zien en wat er al eens goed is gegaan tot welk stapje vooruit hij kan zetten.
  • de schaalvraag: we vragen cliënten hun huidige positie op een schaal tussen 0 en 10 aan te geven. We bespreken met de cliënt wat er al gelukt is om daar te komen en wat vooral goed werkte. We nodigen de cliënt uit om na te denken hoe een stapje hoger eruit zou zien.
  • de wat-gaat-er-al-beter-vraag: we richten ons op wat er al goed gaat en welke strategieën hebben bijgedragen aan succes. Dit helpt cliënten om hun prestaties te erkennen en vertrouwen op te bouwen voor verdere groei.
  • de cirkeltechniek: alles wat bereikt is met betrekking tot het onderwerp zetten we in de binnen cirkel. Welke progressie nog gewenst of nodig is zetten we in de buitencirkel. Vervolgens bedenken en bespreken we welke onderwerpen we van buiten naar binnen willen brengen en hoe en wanneer we dit stapje gaan zetten.

Het geeft veel positiviteit om zo met elkaar bezig te zijn en op te merken dat er vaak al heel wat gedaan is om het gewenste doel te behalen. Door te merken dat je progressie aan het boeken bent, wordt het veel gemakkelijker om door te gaan en een volgend stapje te zetten.

Kortom, wij zijn enthousiast over het Progressiegericht werken!

ADXpert beschikt over ervaren coaches die geschoold zijn in Progressiegericht werken. Dat levert deskundige coaching en begeleiding op voor zowel werkgever als werknemer.

Benieuwd naar wat ADXpert voor jouw organisatie kan betekenen in het kader van re-integratie en spoor 2-trajecten? Onze ervaren coaches staan klaar om je te ondersteunen.

Neem contact met ons op

Bron: CPW