Skip to main content

«  Bekijk onze kennisbank

De kracht van een tweede spoor traject

5 maart 2025

2 min leestijd

Door Sigrid van der Laan

 

Spoor 2 traject

Hoewel haar insteek is dat ze bij haar werkgever wil blijven, zet ze zich volop in voor het tweede spoortraject. In de oriëntatiefase leert zij veel over zichzelf en wat zij te bieden heeft. Voor het eerst in haar leven heeft ze een curriculum vitae en ze staat er zelf van te kijken hoe goed zij hierop overkomt. Ze maakt een LinkedIn profiel aan. Binnen de kortste keren heeft zij een flink aantal contacten en reageert zij op berichten. En ze wordt uitgenodigd voor sollicitatiegesprekken.

Na de oriëntatiefase verwachten wij van werknemers dat zij actief gaan solliciteren. Als het in hun vermogen ligt, doen zij dat bij voorkeur zelf, maar als coach zijn wij altijd beschikbaar om daarbij te helpen. We starten met een sollicitatietraining: leren om vacatures te zoeken en te analyseren, de motivatiebrief aan te passen, gesprekstechnieken te oefenen, uitproberen wat werkt. Mijn cliënte pakte het enthousiast op en liet al gauw een flinke lijst sollicitatieactiviteiten zien.

Bij een bepaalde werkgever zag ze het helemaal zitten, zeker na een dagje meelopen. Jammer genoeg kon de organisatie haar toch geen werkplek geven, omdat de vacature intern ingevuld kon worden. Na een korte dip, kon zij met haar natuurlijke optimisme haar enthousiasme voor het solliciteren en netwerken weer oppakken.

Haar LinkedIn profiel bleef niet ongezien. Ze werd benaderd door een bedrijf en werd uitgenodigd voor een gesprek. Tot dan toe had zij nog steeds de wens om bij haar werkgever te blijven, ondanks haar vele sollicitatieactiviteiten. Het aanbod van dit bedrijf kon zij echter niet afslaan: een kortere reistijd, een hoger salaris en werkzaamheden die zowel aansloten op haar persoonlijke kwaliteiten en talenten als op haar fysieke belemmeringen. Ze nam de baan aan en kwam glansrijk door de proeftijd heen. Ik zie haar nog regelmatig op LinkedIn, waar zij zowel voor haar werkgever als voor zichzelf reageert op berichten.

Resultaat tweede spoortraject

Niet alle tweede spoor trajecten monden uit in een nieuw dienstverband. Net als deze dame, willen veel werknemers bij hun eigen werkgever in dienst blijven, en vaak lukt dat. Een resultaat waar we altijd blij van worden. Bij anderen lukt het jammer genoeg niet om passend werk buiten de eigen organisatie te vinden. Degenen die wel ander werk vinden, starten meestal eerst op een werkervaringsplek om in de praktijk te toetsen of dit een passende werkplek is, gevolgd door een detachering tot einde WIA-wachttijd. Het komt minder vaak voor dat er meteen een dienstverband wordt aangegaan, zoals bij deze dame.

Uit onderzoek van het UWV komt naar voren dat 7% van de werknemers die een tweede spoor traject volgt zicht heeft op ander werk bij een andere werkgever. Bij ADXpert zijn wij er trots op dat we ruim boven het landelijk gemiddelde zitten, met 15% concrete plaatsingen van werknemers buiten hun eigen organisatie. Als we dan achteraf terug horen hoe blij onze cliënt is met de nieuwe baan en hoe goed het gaat, dan kan onze dag niet meer stuk.