Kennisbank

Als arbeidskundig expertisecentrum is het op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen enorm belangrijk.

We willen die kennis graag gebruiken om u en uw organisatie te helpen. Om die reden delen wij onze kennis en ervaring.

Kennisbank

BMS: brede maatschappelijke samenwerking burn-outklachten

groepsfoto_2_1_20190705_141142

Samen aan de slag om de oorzaken van burn-outklachten terug te dringen

De dagelijkse praktijk van arbodienst ADXpert

De spreekuren van de bedrijfsartsen van arbodienst ADXpert uit Ridderkerk laten qua inhoud een stijgende lijn zien als het gaat om burn-outklachten. Na de coronacrisis heeft dat een verdere vlucht genomen. Cees Willem Dam van ADXpert: ‘In veel situaties is er sprake van een hoge werkdruk door onderbezetting gecombineerd met gevoelens van loyaliteit en verantwoordelijkheid.’ De erkenning van de klachten worden door werknemers ervaren als falen. De cijfers van NEA, Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, zijn schokkend. Het gaat om 11 miljoen verzuimdagen vanwege werkstress. Eén op de zes medewerkers heeft burn-outklachten.

Duurzame inzetbaarheid, politiek en de praktijk

Veel werkgevers ondernemen actie om preventie en duurzame inzetbaarheid handen en voeten te geven. Het concreet maken van ideeën is niet eenvoudig. Dat ziet ook Ilona van der Zwan, adviseur duurzame inzetbaarheid bij ADXpert. ‘Draagvlak intern is een must.’

Ook vanuit de Tweede Kamer zijn er zorgen voor de psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Daarom hebben twee ministeries, SZW en VWS, het initiatief genomen op de Brede Maatschappelijke Samenwerking Burn-outklachten (BMS) op te zetten. Het doel van deze samenwerking is het verkleinen van het aantal werknemers met burn-outklachten. Ook die als gevolg van de coronacrisis zijn ontstaan. Er is een meerjarig programma opgesteld. Dat richt zich op:

  • Het voorkomen van burn-outklachten;
  • Het bevorderen van de mentale weerbaarheid.

De hoofdpunten van het programma zijn:

  • Preventie: stimuleren van effectieve preventieve aanpak bij werkgevers;
  • Initiatieven afstemmen, verbinden, versterken en ontwikkelen;
  • Bespreekbaar maken op de werkvloer. Denk aan campagnes;
  • Monitoren, onderzoeken en doorontwikkelen.
Voorbeeld met PSA in de RI&E

Een goed voorbeeld is het onderzoeken van de psychosociale arbeidsbelasting (PSA) in de RI&E. De RI&E wordt door iedere werkgever periodiek uitgevoerd. Vaak door een professional van de arbodienst. Cees Willem Dam van arbodienst ADXpert: ’Inderdaad vragen tegenwoordig meer werkgevers om bij de update van de RI&E de werkdruk c.q. PSA te meten. Dat kan relatief eenvoudig. Het is goed om dat jaarlijks te doen om zo de ontwikkelingen en trends te kunnen zien.’

De publiekscampagne ‘Hey, het is oké’ om meer draagvlak te creëren voor medewerkers met psychische klachten verdient meer bekendheid. Het maakt duidelijk dat werken met klachten als depressie, angsten, ADHD, PTSS en burn-out openheid vraagt van werknemer en werkgever.