Kennisbank

Als arbeidskundig expertisecentrum is het op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen enorm belangrijk.

We willen die kennis graag gebruiken om u en uw organisatie te helpen. Om die reden delen wij onze kennis en ervaring.

Kennisbank

Wat kan je doen als werkgever om burn-out te voorkomen?

4W5A0124

Een burn-out is het gevolg van langdurige stressfactoren op het werk. Door constante stress kan je lichaam niet goed herstellen en zo raakt het dus opgebrand. Een burn-out is gelukkig te voorkomen als je op tijd de symptomen herkent. Burn-out kent verschillende symptomen en klachten. Als je deze klachten bij een medewerker herkent kan er sprake zijn van een burn-out.

- oververmoeidheid

- verminderde productiviteit

- prikkelbaar

- concentratie- en geheugenproblemen

- piekeren

Oorzaken van burn-out op het werk

Het kan zijn dat je geen invloed hebt op de hoeveelheid werk en de opdrachten die je doet. Of er is een gebrek aan handvatten om je werk te kunnen doen. Daarnaast zorgen onduidelijke verwachtingen ervoor dat je stress ervaart. Verder kan het dat de sfeer ontbreekt en er geen teamgevoel aanwezig is. Ook kan de functie heel monotoon of juist chaotisch zijn. Dit kan leiden tot vermoeidheid want het kost veel energie om geconcentreerd te blijven. Tot slot kan er een slechte werk-privé balans ontstaan waarbij je het werk mee naar huis neemt of je privéomstandigheden mee naar werk neemt.

Je mag als werkgever niet vragen of iemand een burn-out heeft. Als je twijfels hebt of een medewerker ziek is kan je een bedrijfsarts inschakelen. Wees alert op symptomen van burn-out want het is beter om te voorkomen. Zorg ervoor dat het bespreekbaar is en de drempel laag is om met klachten te komen.

Een paar aandachtspunten om burn-out te voorkomen
1. Luister naar medewerkers

Weet je wat er speelt onder medewerkers? Luister naar feedback en doe bijvoorbeeld een Duurzame Inzetbaarheid Scan. Dit geeft een goed beeld van wat slecht en goed gaat in het bedrijf. Onderwerpen die voorbijkomen zijn werk, ontwikkeling, gezondheid en werk-privé balans.

2. Stop met stimuleren burn-out gedrag

Werknemers extra aandacht geven voor overwerken kan andere medewerkers het gevoel geven dat dit de enige goede manier is. Voorbeelden zijn het aanmoedigen van thuis werken in plaats van ziekmelden, verwachten dat medewerkers 24/7 beschikbaar

3. Verminder stress

Moedig medewerkers aan om af en toe een dagje vrij te nemen. Weleens van wandelmeetings gehoord? Stimuleer medewerkers een rondje te wandelen tijdens de meeting. De hele tijd achter een scherm zitten kost veel energie.

4. Bouw aan connectie

Zorg ervoor dat het team in contact staat met elkaar. Dit kan door het organiseren van teamlunches, wandelingen en vrijdagmiddagborrels. Teambuilding is erg belangrijk, zo zijn medewerkers eerder geneigd om open te zijn over hoe het gaat.

Benieuwd naar wat ADXpert voor u kan betekenen op het gebied van burn-out? Wij hebben een professioneel team van stress- en burn-out coaches die u verder kunnen helpen. Neem vooral vrijblijvend contact op.