Skip to main content

«  Bekijk onze kennisbank

Expert aan het woord | Leen Los, arts

5 maart 2025

2 min leestijd

Door Leen Los

 

Hoe ben je bij ADXpert terechtgekomen?

Ik was voorheen werkzaam als verpleeghuisarts, maar mijn werkplezier begon daar af te nemen. Dit was het moment waarop ik besloot om rond te gaan kijken. Ik kende ADXpert al vanuit mijn werk in het verpleeghuis en had al eerder gekeken of ADXpert op zoek was naar een arts. In de zomer van 2021 stond er een vacature open en heb ik direct gesolliciteerd. Na twee plezierige sollicitatiegesprekken, waarin we meteen al spraken over wat ik zou kunnen gaan doen, ben ik in december 2021 daadwerkelijk gestart als arbo arts.

Als arts heb ik veel ervaring, maar toch is deze baan weer anders. Op medisch gebied weet je veel en ken je de ziektebeelden, maar hier komt er ook de begeleidings- en juridische kant bij kijken. Daarnaast had ik in het verpleeghuis voornamelijk met families te maken en heb ik nu te maken met werkgevers. Het is ontzettend boeiend, maar ook wel weer even zoeken.

Naast mijn werk als arbo arts werk ik als forensisch arts bij de FARR (Forensisch artsen Rotterdam Rijnmond). Dit werk doe ik al sinds 2004. Ik heb dit fulltime gedaan tot ik in 2012 begon als verpleeghuisarts. Nu werk ik parttime als arbo arts en gemiddeld één dag per week als forensisch arts. Als forensisch arts doe ik medische arrestantenzorg, bloedafname, beoordeling psychiatrie, lijkschouw en onderzoek bij slachtoffers van zedenzaken.

Wat doe je als arbo arts?

Mijn taken als arbo arts zijn het draaien van spreekuren voor zieke werknemers die voor de eerste keer komen, het opstellen van een probleemanalyse en de vervolgspreekuren. Als er meer dan drie à vier spreekuren nodig zijn, dan volgt een consult bij de bedrijfsarts. Dit is nodig omdat het er dan naar uitziet dat het een langdurig verzuimtraject wordt.

Bij elk spreekuur beoordeel ik het ziekteverloop en wat de arbeidsmogelijkheden zijn. Ik probeer te denken in mogelijkheden en bekijk of iemand geleidelijk kan terugkeren naar werk of dat er mogelijkheden zijn voor vervangend werk. Zo kan iemand met een gebroken voet nog wel zittend werk doen, zoals administratieve bezigheden

Bij psychische klachten is het lastiger om te bepalen wat nog mogelijk is. Psychische klachten zijn vaak complex en langdurig. Ook speelt mee dat de wachttijden bij psychologen momenteel lang zijn, waardoor de behandeling en het herstelproces vertraging oplopen. Werkgevers zijn bij psychische klachten onzeker over wat ze kunnen vragen van hun werknemers en wat ze kunnen verwachten.

Wat is uitdagend aan je functie?

Mijn werkzaamheden zijn heel afwisselend. Ik zie alle ziektebeelden voorbijkomen en spreek met verschillende mensen met diverse functies, van bouwvakkers en leerkrachten tot bankmedewerkers, door heel het land. Als iemand zichzelf na een lang traject hersteld meldt, geeft dat echt een goed gevoel. Als arbo arts kun je het verschil maken in iemands leven. Het komt namelijk voor dat een werknemer ziek wordt door het werk zelf. In dat geval adviseer ik dat het beter is om een baan te zoeken, waarin hij of zij beter tot zijn recht kan komen.

Bovendien vind ik de combinatie arbo arts en forensisch arts aantrekkelijk. Door mijn werk als forensisch arts ben ik bekend met bepaalde problematiek die ik kan meenemen in mijn werk als arbo arts.

Ik geniet ook van collega’s. Bij mijn werk als arbo arts heb ik veel contact met andere deskundigen die bij ADXpert werken. Als er bijvoorbeeld een tweede spoor moet worden ingezet, klop ik aan bij een coach, een andere keer raadpleeg ik een burn-out specialist of een arbeidskundige. Juist daarom heb ik het zo goed naar mijn zin bij ADXpert. Alles is overzichtelijk, de lijnen zijn kort en je hebt gemakkelijk contact voor adviezen over en weer. Die kleinschalige, pragmatische aanpak past goed bij mij.