Kennisbank

Als arbeidskundig expertisecentrum is het op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen enorm belangrijk.

We willen die kennis graag gebruiken om u en uw organisatie te helpen. Om die reden delen wij onze kennis en ervaring.

Kennisbank

Coach aan het woord | Sigrid van der Laan

4w5a6175-min_1_20210929_151850

Laatst had ik een coachsessie met een cliënte die op dat moment op de camping zat. Het was een ontspannen gesprek, in de buitenlucht met een luifel boven haar hoofd. Het uitzicht is letterlijk anders als je uit huis bent, en met een ander uitzicht komt vaak een nieuw inzicht.

Voor veel mensen is de vakantie een tijd van bezinning. Gevoelens worden uitvergroot, het ritme wordt anders, je kijkt anders tegen de dingen aan. Voor de een is het een ontspannen afwisseling van leuk werk. De ander merkt hoe uitputtend de afgelopen periode was, hoe je van weekend naar weekend hebt geleefd in plaats van te genieten van je werk. In dat laatste geval is het de vraag of je nog met de juiste dingen bezig bent. De stress wordt soms pas zichtbaar als je uit je dagelijkse routine bent.

Terug naar de realiteit

In september hebben de meeste mensen de vakantie weer achter de rug. De weken van vrijheid en ontspanning zijn voorbij, en het serieuze leven begint weer. Terug naar huis betekent dan: terugkeren naar de realiteit. Maar is het prettige gevoel dat je tijdens de vakantie hebt, niet net zo reëel als je dagelijkse verplichtingen? Zou het niet beter zijn om ook na de vakantie je natuurlijke ritme te volgen, beslissingen te nemen op basis van wat goed voelt en te doen waar je hart naar uitgaat?

Op vakantie gaat alles op je eigen tempo en doe je waar je zelf zin in hebt. Weer thuis hebben veel mensen de eerste dagen tijd nodig om weer te landen, om terug te keren naar de dagelijkse routine. Je hoeft niet weg geweest te zijn om dit gevoel te hebben. In de zomer is het leven letterlijk en figuurlijk lichter. Ook thuis kun je makkelijker toegeven aan je behoefte om te genieten als het zonnetje schijnt. De zomer is daarom bij uitstek een moment om te voelen of je op de juiste weg bent.

Coaching helpt dan om van een afstandje naar jezelf te kijken, naar je ambities, talenten en drijfveren, en keuzes te maken die je weer op het juiste spoor zetten. Om stressfactoren aan te pakken en een naderende burn-out af te wenden. Om nieuwe perspectieven te krijgen.

Tweede spoortraject

Maar ook als je op dit moment niet – of minder – werkt, is de vakantieperiode een belangrijk moment. Een moment van loskomen van verplichtingen, van reflectie, van nieuwe inzichten. Terug van vakantie, terug naar het tweede spoor- of outplacement traject, kan betekenen: terug naar de spanning die dat voor velen oplevert.

Met name een tweede spoortraject kan heel zwaar voelen. Er wordt veel van je verwacht en er is veel verplicht. Zeker als je de intentie hebt om bij je huidige werkgever te blijven, kan het traject een zware dobber zijn. De vraag is of dat nodig is.

Het klopt dat een tweede spoortraject veel verplichtingen en een vaste structuur kent. Tegelijkertijd is ieder traject maatwerk. Wie in de vakantie ’s morgens maar langzaam op gang komt, kan ervoor kiezen om afspraken en intensieve taken pas na 11.00 uur in te plannen. Ben je in je vakantie steeds op zoek naar nieuwe ervaringen en ben je nooit lang met hetzelfde bezig? Dat is een aanwijzing voor het soort werk dat bij je past: kies voor een functie met veel afwisseling en laat langdurige projecten waar je een lange adem voor nodig hebt liever aan iemand anders over. Ga je graag de diepte in? Hou je het liever luchtig? Je coach speelt hierop in zodat het traject en je zoekrichting hierbij passen.

Een coachgesprek terwijl je op de camping zit, online coaching, op locatie of tijdens een wandeling, veel hulp krijgen of liefst zoveel mogelijk zelf doen: alles is mogelijk, al naar gelang je eigen voorkeuren en ritme. ADXpert weet wat werkt.