Door bezwaar te maken tegen een loonsanctie heeft ADXpert Rechtsbijstand onlangs meer dan € 22.000 teruggehaald bij het UWV voor één van onze klanten. Wilt u weten hoe? In dit artikel neemt onze jurist Ed Spiering u mee in het proces.
De afgelopen vijf jaar is het aantal opgelegde loonsancties gestaag opgelopen. De meeste analyses over die zorgwekkende groei wijzen op een steeds inhoudelijker toetsend UWV. Als niet zonneklaar is dat er in spoor 1 geen mogelijkheden zijn, of als spoor 2 er magertjes uitziet, dan wordt al snel een loonsanctie opgelegd. Het beeld dat daardoor ontstaat is dat het UWV op de stoel van de werkgever gaat zitten en vooral met wijsheid achteraf alleen maar tekortkomingen ziet.
Zo werkt het natuurlijk niet. De inspanningen van een werkgever moeten langs de lat van de redelijkheid worden gelegd. Kon de werkgever in redelijkheid tot de gemaakte keuzes komen dan is een loonsanctie niet aan de orde. Die is er, zoals het verleden herhaaldelijk laat zien, in beginsel alleen als ten onrechte Geen Benutbare Mogelijkheden (GBM) worden aangenomen of als spoor 2 in het geheel niet is ingezet.
Een goed voorbeeld van een onterechte loonsanctie is die waar ADXpert rechtsbijstand een tijd geleden bezwaar tegen heeft gemaakt en die recent ook werd gewonnen. Spoor 2 was daarin op advies en onder toezicht van de arbeidsdeskundigen van ADXpert opgepakt en ook spoor 1 met dezelfde aandacht en expertise afgeknoopt. De arbeidsdeskundige van het UWV vond dat niet genoeg en wilde dat onze cliënt via jobcarving een nieuwe baan creëerde. Daar hebben we in bezwaar een stokje voor gestoken: bezwaar gegrond.
De bezwaarprocedure heeft echter meer dan een half jaar geduurd. In die tijd (en onzekerheid) hebben we volledigheidshalve ook gestuurd op bekorting, via het voorzetten spoor 2, inzet bedrijfsarts, etc., wat natuurlijk voorkomen had kunnen worden als het bezwaar binnen de termijn was behandeld.
Voor ons hield het dan ook niet op met de winst in de loonsanctiezaak. Na vernietiging van de loonsanctie hebben we het UWV aansprakelijk gesteld voor alle schade als gevolg van de loonsanctie. Primair natuurlijk het onverschuldigd doorbetaalde loon in het derde ziektejaar. Maar daarnaast ook de kosten van het nader arbeidskundig onderzoek, de extra inzet van de bedrijfsarts, de kosten van het aanvragen van bekorting, die van het voortzetten van spoor 2 en zelfs de hogere transitievergoeding die werkgever heeft moeten betalen wegens latere afwikkeling van het dienstverband. Alle tijd en energie, die het schaken op verschillende borden heeft gekost.
Het UWV heeft alle kosten rondom de loonsanctie vergoed. In totaal meer dan € 22.000. Een resultaat waar we best trots op zijn, en waar onze cliënt, die dat geld heel erg goed kan gebruiken, ook heel erg blij mee is. Daar doen we het voor bij ADXpert rechtsbijstand.
Wilt u meer weten over (tegen)vorderingen op het UWV, heeft u een loonsanctie waar u bezwaar tegen wil maken, of wilt u hulp bij het bekorten daarvan, bel of mail ons dan even. We helpen u graag aan het beste resultaat denkbaar.