Kennisbank

Als arbeidskundig expertisecentrum is het op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen enorm belangrijk.

We willen die kennis graag gebruiken om u en uw organisatie te helpen. Om die reden delen wij onze kennis en ervaring.

Kennisbank

Word jij blij van je werk?

4w5a0386-min_12_20211229_141526

Een belangrijke vraag om jezelf regelmatig te stellen! Krijg je energie of kost het alleen maar energie als je naar je werk gaat? Zijn er taken die je goed kunt? Of kijk je tegen veel taken op? Ben je trots op je werk, voel je dat je iets zinnigs doet?

Toen ik, inmiddels al meer dan 15 jaar geleden, startte als loopbaancoach vond mijn vader dat maar niks. Natuurlijk was hij ook wel trots, maar hij begreep niet de nut en noodzaak van mijn functie. Werk deed je immers omdat er brood op de plank moest komen. En of dat nou leuk was of niet, dat deed er niet toe. Een kwestie van doorzetten en typisch iets van de huidige tijd om iets “leuk” te moeten vinden!

In de tijd van mijn vader was dat ook zo. Je had nagenoeg geen keuzevrijheid. En je was al blij als je werk had. Toch heeft ook mijn vader op jonge leeftijd een loopbaanswitch gemaakt van “lasser” via de avondschool naar “kantoor”.

Anno 2022 weten we dat het werk een belangrijke plaats inneemt in ons leven, of je nu parttime werkt of niet. Werkplezier en je talenten inbrengen zijn belangrijke factoren. Uit onderzoek is gebleken dat bevlogenheid de tegenhanger is van burn-out. Bevlogen mensen hebben minder kans om burn-out te raken. En als je bedenkt dat je een groot deel van je leven werkend doorbrengt is het, volgens mij heel belangrijk dat je blij wordt van je werk. Je hebt daarin als werknemer wel degelijk een keuze. En voor werkgevers is het ook prettig als iemand werk doet waarvan je ziet dat hij er blij van wordt. Collega’s en klanten/cliënten zullen dat ook waarderen.

Bij ADXpert weten we dat werk kan bijdragen aan geluk en welzijn. Passend werk, waarbij je voelt dat je op je plek zit. Werk waar je jouw bijdrage kunt leveren, je talenten kwijt kunt. Werk waarbij je duurzaam inzetbaar bent. Dat je kunt volhouden. De coaches van ADXpert kunnen helpen met het maken van loopbaankeuzes. Vragen als: “Zit ik op mijn plek?”, “Wat wil ik met mijn loopbaan in de toekomst?”, “Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn werk/privé balans beter wordt?”, “Wat wordt mijn volgende stap in mijn loopbaan en hoe kan ik daar naartoe werken?”, “Hoe kan ik mijzelf ontwikkelen?” enz.

Te vaak spreek ik medewerkers die niet gelukkig zijn met het werk wat ze doen. Ze voelen zich vastzitten, omdat zij bijvoorbeeld een opleiding in een specifieke richting hebben gevolgd of omdat ze de omgeving niet willen teleurstellen. Gelukkig hebben deze mensen al de moed gevonden om hulp in te schakelen, of de werkgever faciliteert een traject bij ADXpert.

Denk jij ook na over jouw loopbaan of is er een werknemer die niet op zijn/haar plek zit? Een loopbaantraject is dan een goede optie. Nadenken over “Wie ben ik?”, ‘’Wat wil ik”, ‘’Wat kan ik?” zorgt voor weloverwogen keuzes in het werk en stimuleert de eigen regie. Een loopbaantraject kan leiden tot een directe loopbaanswitch, maar vaker nog tot een ontwikkelplan, job carving, inzicht in kwaliteiten en valkuilen en meer werkgeluk!