Kennisbank

Vijf effectieve tips voor verzuimpreventie | ADXpert

Geschreven door Admin | Mar 5, 2025 11:13:47 AM
Ziekteverzuim vormt een uitdaging waar veel organisaties mee te maken hebben. Het heeft niet alleen invloed op de productiviteit, maar kan ook leiden tot ontevreden werknemers en juridische complicaties. Als organisatie wil je dit natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. Het is dan ook belangrijk om actief in te zetten op verzuimpreventie. Maar hoe pak je dat als organisatie zo effectief mogelijk aan?

Wat is verzuimpreventie?

Verzuimpreventie verwijst naar het proactief aanpakken van factoren die ziekteverzuim kunnen veroorzaken of verergeren. Het gaat niet alleen om het verminderen van het aantal ziektedagen, maar ook om het creëren van een gezonde werkomgeving waarin werknemers zich goed voelen.

Hoe komt verzuimpreventie uw bedrijf ten goede?

  1. Kostenbesparing: Verzuim kost organisaties veel geld, niet alleen door loon tijdens ziekteverlof, maar ook door kosten voor tijdelijke vervanging en verminderde productiviteit.
  2. Productiviteit: Wanneer werknemers gezond en gemotiveerd zijn, zijn ze productiever. Verzuimpreventie helpt de productiviteit op peil te houden.
  3. Werktevredenheid: Werknemers waarderen het als hun werkgever voor hun welzijn zorgt. Een gezonde werkomgeving draagt bij aan tevreden en betrokken werknemers, wat weer leidt tot minder verloop.

5 effectieve tips voor verzuimpreventie

1. Start met een duidelijk verzuimbeleid

Een goed begin is het halve werk. Stel een duidelijk verzuimbeleid op dat de procedures en verwachtingen rondom verzuim vastlegt. Wat hoort er thuis in een verzuimbeleid? Denk aan een helder protocol voor het melden van ziekte, de stappen voor re-integratie na ziekteverlof, en de rol van zowel werknemers als managers in het proces.

2. Zorg voor een gezonde werkomgeving

Hoe staat het ervoor met de werkomgeving van jouw organisatie? Hebben werknemers ergonomische werkplekken? Wat is de status van de luchtkwaliteit? Is er voldoende daglicht? Wees klachten voor en zorg voor een gezonde werkomgeving.

3. Blijf op de hoogte van medewerkers

Verzuim voorkomen is niet altijd even makkelijk. Ben je goed op de hoogte van het medewerker welzijn, hun persoonlijke uitdagingen en de werklast binnen je organisatie? Medewerkers vinden het soms lastig eerlijk te zijn. Een handige tool om dit te monitoren en waar werknemers anoniem hun woord kunnen doen is Arbometer.

Arbometer is een uitgebreide enquête die een grondig inzicht geeft in de situatie binnen je organisatie. Deze tool voorziet werknemers van persoonlijke aanbevelingen en biedt managers overzichtelijke rapporten waarin onder andere zichtbaar is welke teams geconfronteerd worden met een toenemende werkdruk.

Ontdek Arbometer

4. Stimuleer welzijn en gezond gedrag

Creëer een cultuur waarin gezondheid en welzijn worden gestimuleerd. Denk aan initiatieven zoals gezondere voeding in de bedrijfskantine, korting op een sport abonnement of workshops over stressmanagement.

5. Implementeer preventieve gezondheidscontroles

Bied je medewerkers periodieke gezondheidscontroles aan. In bepaalde sectoren is dit verplicht, maar mocht dat voor jouw organisatie niet het geval zijn, is dit zeker aan te raden. Periodieke gezondheidscontroles kunnen potentiële gezondheidsproblemen namelijk vroegtijdig opsporen.

Aan de slag

Verzuimpreventie is een essentiële investering voor organisaties. Door proactief te handelen, kan het verzuimpercentage aanzienlijk worden verlaagd. Bekijk welke kansen er zijn om verbeteringen aan te brengen in jouw organisatie en ga aan de slag met een duidelijk verzuimbeleid, nieuwe initiatieven en monitoringtools zoals Arbometer.