Hoe Bas met een tweede spoortraject een nieuwe toekomst vond (en wat dit betekent voor werkgevers)
20 maart 2025
4 min leestijd
Door ADXPert

Wat als een van je medewerkers langdurig ziek blijkt te zijn? Eerst lijkt herstel mogelijk, maar uiteindelijk blijkt terugkeer in zijn oude functie geen optie. Vanuit goed werkgeverschap wil je hem helpen, maar administratieve rompslomp, complexe regelgeving en misschien wel met de dreiging van loonsancties zorgen ervoor dat je soms onzeker bent. Wat doe je als een werknemer langdurig ziek is en niet kan terugkeren?
Bij ADXpert hebben we al talloze werkgevers en Hr-managers geholpen met het antwoord op deze vraag door middel van een tweede spoortraject. We begrijpen hun angst voor juridische problemen en loonsancties (en daarmee voor hoge kosten) en hun zoektocht om die te voorkomen. Daarom nemen we zowel de werkgever als de werknemer stap voor stap mee met een persoonlijk en effectief tweede spoortraject.
In dit artikel lees je hoe Bas, een ervaren timmerman, na een ernstig arbeidsongeval via een tweede spoortraject een nieuwe baan vond. Je leert:
- hoe een tweede spoortraject zowel de werknemer als werkgever helpt.
- hoe jij als werkgever juridische risico’s en administratieve rompslomp voorkomt en grip krijgt op re-integratie.
Voordat we beginnen met het verhaal van Bas, gaan we eerst in op de verplichtingen die langdurig verzuim met zich meebrengen voor een werkgever. Dus ook voor de werkgever van Bas.
Langdurig verzuim: Wat zijn de verplichtingen van werkgevers?
Langdurig verzuim kan ingrijpende gevolgen hebben voor zowel de werknemer als de werkgever. Wettelijk gezien heeft een werkgever een re-integratieplicht, wat inhoudt dat hij de werknemer moet ondersteunen in terugkeer naar werken moet hij voldoen aan de Wet verbetering poortwachter. Dit betekent dat er binnen twee jaar alles geprobeerd moet worden om de medewerker terug te laten keren binnen of buiten het bedrijf.
Hier lees je drie argumenten waarom een tweede spoortraject verplicht is.
Veel Hr-managers en werkgevers ervaren deze verplichtingen als complex en tijdrovend. Bovendien is er vaak sprake van onzekerheid: Hoe ondersteun je een medewerker die langdurig uit de roulatie is? Hoe zorg je ervoor dat je zowel aan de wetgeving voldoet als het beste doet voor je werknemer?
Bas Noordam was een van die medewerkers die door zijn werkgever geholpen moest worden met een tweede spoortraject. Zijn ervaring geeft inzicht in de waarde van een goed begeleid traject.
Casus: de ervaring van Bas met een tweede spoortraject
Van ervaren timmerman naar onzekerheid
Bas werkte al jaren als timmerman in de bouwsector. Zijn werk was fysiek zwaar, maar hij deed het met veel plezier. Totdat hij een ernstig bedrijfsongeluk kreeg met een zaag waarbij zijn onderarm zwaargewond raakte. De gevolgen waren ingrijpend: meerdere operaties, maandenlange revalidatie en een onzekere toekomst, want zijn vroegere werkzaamheden kon hij voorlopig niet meer oppakken.
Op advies van de bedrijfsarts probeerde Bas in eerste instantie langzaam terug te keren op een andere afdeling binnen zijn eigen bedrijf. Daar kon hij lichtere werkzaamheden doen en zo bouwde hij zijn uren weer op. Op een gegeven moment gaf Bas aan dat hij graag weer terug wilde naar de bouw. Helaas bleek al snel dat zijn oude functie te zwaar was. Zijn werkgever bood alternatieve werkzaamheden aan, maar op de lange termijn bleek dat er binnen het bedrijf geen passende functie beschikbaar was.
Dit bracht Bas in een moeilijke positie. Hij wilde werken, maar kon niet terug in zijn oude functie. De onzekerheid over zijn toekomst woog zwaar. "Je denkt: hoe moet ik nu mijn brood verdienen? Wat als ik nergens meer aan de slag kan?" vertelt hij. Zijn werkgever zag in dat een tweede spoortraject noodzakelijk was en schakelde ADXpert in.
Tweede spoortraject op maat helpt werknemer én werkgever
Samen met de coach bracht hij zijn persoonlijkheid, competenties en interesses in kaart en onderzocht hij welke sectoren en beroepen daarbij aansloten, in het bijzonder de beroepen die volgens het UWV kansrijk voor hem waren. In deze ontdekkingstocht werd vooral rekening gehouden met zijn belastbaarheid, zoals vastgesteld door de bedrijfsarts, om de kans op een duurzame oplossing te vergroten.
“In het begin voelde ik me verloren en onzeker, maar gaandeweg kreeg ik weer richting en daarmee grip op mijn toekomst.”
Naast oriëntatie op de arbeidsmarkt kreeg Bas ook praktische ondersteuning bij het schrijven van een sollicitatiebrief, het opstellen van een CV en het voeren van netwerk- en sollicitatiegesprekken. Zijn coach hielp hem focussen op wat wél mogelijk was, wat hem vertrouwen gaf in zijn toekomst. “In het begin voelde ik me verloren en onzeker, maar gaandeweg kreeg ik weer richting en daarmee grip op mijn toekomst,” vertelt Bas.
Tijdens het traject kwam Bas op een feestje onverwacht in gesprek met een oude kennis met een eigen bedrijf in bouwgerelateerde producten. Een week later werd Bas uitgenodigd voor een gesprek en kreeg hij de kans om twee maanden op proef te werken als voorman, terwijl hij formeel in dienst bleef bij zijn oude werkgever. Dit gaf hem de mogelijkheid om rustig te wennen aan de nieuwe functie en te ontdekken of die paste bij zijn belastbaarheid. Ook de werkgever kon op die manier kijken of het klikte met Bas. Het bleek een goede match! Zijn nieuwe werkgever was tevreden en bood hem de baan aan.
Lees hier de ervaringen van de werkgever van Bas.
Het resultaat: een nieuwe toekomst voor Bas én tevreden werkgevers
Voordat we kijken naar hoe werkgevers van een traject zoals dat van Bas profiteren, kijken we eerst naar wat het tweede spoortraject Bas heeft opgeleverd.
Wat heeft het traject Bas opgeleverd?
Het tweede spoortraject bood Bas niet alleen een nieuwe baan, maar ook zekerheid en rust. Hij kon weer vooruitkijken en voelde zich gesteund tijdens de zoektocht naar passend werk. "Het traject gaf me houvast,” vindt Bas. “Zonder die begeleiding had ik geen idee gehad hoe ik verder moest."
Hoe profiteerde de werkgever hiervan?
Voor zijn oude werkgever betekende het traject dat zij voldeden aan de wettelijke verplichtingen en dat Bas op een passende manier (lees: wettelijke eisen) werd begeleid. Dit voorkwam langdurige kosten door ziekteverzuim en zorgde ervoor dat het bedrijf niet onnodig werd belast met complexe regelgeving.
Zijn nieuwe werkgever kreeg een gemotiveerde werknemer die, ondanks fysieke beperkingen, een waardevolle toevoeging is aan het team. Door de juiste begeleiding en het in kaart brengen van zijn kwaliteiten, kon Bas een functie vinden die écht bij hem paste.
Tweede spoortraject geeft werkgevers grip op re-integratie
Het verhaal van Bas laat zien hoe hij met het tweede spoortraject succesvol begeleid is naar een nieuwe functie en hoe zo'n traject werkgevers en hr-managers veel zorgen uit handen neemt. Door een specialist in te schakelen, weet je zeker dat het traject voldoet aan alle wettelijke verplichtingen. Dit voorkomt mogelijke loonsancties en juridische complicaties. Je krijgt inzicht in de beste oplossing voor jouw werknemer én jouw bedrijf, zonder dat je zelf elk detail hoeft uit te zoeken.
Als werkgever wil je het beste voor je medewerkers, maar tegelijkertijd heb je een bedrijf te runnen. Het balanceren tussen deze verantwoordelijkheden kan stressvol en tijdrovend zijn.
Een tweede spoortraject zoals dat van ADXpert biedt niet alleen een oplossing voor je werknemer, maar geeft jou als werkgever ook rust en zekerheid door deskundige begeleiding die je helpt om de juiste stappen te zetten. Door een specialist in te schakelen, voorkom je onnodige kosten, administratieve rompslomp en mogelijke juridische complicaties.
Wat houdt jou nog tegen om vandaag stappen te zetten richting een soepele re-integratie?
Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.
Bekijk in onderstaande video hoe een tweede spoortraject in de praktijk werkt: de verhalen van Bas, zijn werkgever en coach.
Topics: