
Kennisbank
Solliciteren na een periode van arbeidsuitval: Hoe solliciteer je in spoor 2?
8 november 2024
Sigrid van der Laan
Regelmatig krijg ik van cliënten in het tweede spoor de vraag hoe ze in alle eerlijkheid kunnen communiceren over hun langdurige uitval. Het voelt voor hen niet goed om in een motivatiebrief of eerste sollicitatiegesprek te verzwijgen dat je je belastbaarheid nog aan het opbouwen bent. Hoe hiermee om te gaan? Werkgevers willen transparantie, maar als werkzoekende wil je voorkomen dat je langdurige verzuim in de weg staat bij het sollicitatieproces.
Onze ervaring is dat er gelukkig veel werkgevers zijn die open staan voor kandidaten die nog in een re-integratieproces zitten. Het zoekprofiel is immers gericht op functies die voor de kandidaat passend zijn bij de huidige belastbaarheid.
Voor onze cliënten betekent dit dat ze met een gerust hart kunnen solliciteren op deze functies, zeker als zij hun belastbaarheid hebben kunnen toetsen bij hun eigen werkgever of op een werkervaringsplek. In dat geval is het niet nodig om het bij de eerste kennismaking met een potentiële nieuwe werkgever het langdurige verzuim al onder de aandacht te brengen. Je hoeft het er al helemaal niet over te hebben als je herstel zodanig is dat de oorzaak van je uitval de uitvoering van je toekomstige taken niet in de weg staat.
Echter, het moet wel gemeld worden als het mogelijk is dat je bij de nieuwe werkgever, ondanks dat er naar passend werk is gezocht, opnieuw zou kunnen uitvallen om dezelfde oorzaak. Als de medische klachten problemen kunnen geven voor de uitvoering van de werkzaamheden of de kans bestaat dat je je opnieuw hierdoor ziek moet melden, dan ben je wel verplicht om dit tijdens het sollicitatieproces te bespreken.
Is het nog niet mogelijk geweest om bij de eigen werkgever te re-integreren of elders de belastbaarheid te toetsen, dan kun je ervoor kiezen het pas te bespreken wanneer dit tijdens het eerste of zelfs het tweede sollicitatiegesprek ter sprake komt. Sommigen melden het liever al op voorhand in de motivatiebrief. Hoe vertel je dan dat je nog in opbouw bent, zonder de werkgever meteen een reden te geven je af te wijzen?
Cliënten die nog een lange opbouw voor de boeg hebben en/of dicht bij het einde van de WIA-wachttijd – 104 weken – zitten, kunnen in hun sollicitatiebrief openheid van zaken geven door aan te geven dat zij in een tweede spoortraject zitten en wat de werkgeversvoordelen zijn wanneer een nieuwe werkgever hen een kans geeft. Deze open communicatie kan echter wel een belemmering vormen voor het krijgen van een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek.
Het vermelden van de uitval in de motivatiebrief: wat wel en niet te zeggen
Doel van een sollicitatiebrief is om vooral de kwaliteiten en motivatie te benadrukken, waarbij het verzuim hooguit kort, maar duidelijk wordt uitgelegd zonder overbodige details. Het is verstandig om te beginnen met het overbrengen van je enthousiasme over de functie waar je naar solliciteert, gevolgd door een onderbouwing waarom je vanuit je kennis en ervaring hiervoor geschikt bent. Het is beter om niet meteen de aandacht te vestigen op het langdurige verzuim.
Richting het einde van de brief, na de onderbouwing van de competenties, kennis en ervaring, kan een korte, positieve uitleg over de afwezigheid worden toegevoegd, zonder uitgebreide uitleg. Bijvoorbeeld: “Na een periode van herstel ben ik klaar voor een nieuwe stap in mijn loopbaan waar ik mijn kennis en energie volledig in kan steken.” Dit geeft de lezer een eerlijk beeld zonder te veel nadruk te leggen op de oorzaak van de uitval.
Door de focus te leggen op je veerkracht en motivatie om aan de slag te gaan, geef je als kandidaat een positieve boodschap. Bijvoorbeeld: “Deze periode heeft mijn doorzettingsvermogen versterkt en ik kijk ernaar uit om mijn carrière met een frisse start voort te zetten bij [bedrijfsnaam]."
Het sollicitatiegesprek voorbereiden: wat als er vragen komen over het langdurige verzuim?
Werkgevers vragen vaak naar de reden van vertrek. En dan kan het verzuim ter sprake komen. Belangrijk is om tijdens het sollicitatiegesprek eventuele zorgen van de werkgever weg te nemen en duidelijk te maken dat je klaar bent om weer aan het werk te gaan. Ook als dat nog niet meteen voor het volle aantal uren is. In dat geval kun je de optie bespreken om te starten met een werkervaringsplek waarin je je uren en werkinhoud gecontroleerd kunt opbouwen.
Het is aan te raden om voorafgaand aan het gesprek een korte, heldere, positief geformuleerde uitleg voor te bereiden. Het is niet nodig of wenselijk om in detail te treden; een korte zin, bijna tussen neus en lippen door, kan al voldoende zijn. Bijvoorbeeld: “Ik heb een periode gehad waarin ik mij op mijn gezondheid heb gefocust, en ik ben nu klaar om mijn carrière weer met volle inzet voort te zetten.”
Voor veel mensen geldt dat de periode van afwezigheid veel inzicht en nieuwe vaardigheden heeft opgeleverd, bijvoorbeeld de eigen grenzen bewaken, stressmanagement of aanpassingsvermogen. Door deze ontwikkelingen te noemen, kan de kandidaat laten zien hoe dit een toegevoegde waarde biedt voor het bedrijf. Bijvoorbeeld: “Deze periode heeft mij geleerd om mijn grenzen goed te bewaken, en ik ben nu in staat om stabiel en energiek bij te dragen aan het team.” Of: “Ik heb een periode van herstel gehad en ben weer (volledig) inzetbaar. Deze ervaring heeft mij waardevolle inzichten gegeven, zoals ... (bijvoorbeeld: hoe ik mijn energie beter verdeel, mijn werk efficiënter organiseer).” Hiermee geef je een professionele indruk zonder af te wijken naar details over de oorzaak en laat je zien dat je in staat bent om goed voor jezelf te zorgen, wat ook voor het bedrijf voordelen oplevert.
In het geval er specifieke aanpassingen nodig zijn, zoals flexibele werkuren, dan kan dit het beste helder en professioneel worden besproken. Door aan te geven hoe deze aanpassing bijdraagt aan de effectiviteit en inzetbaarheid, kan de werkgever gerustgesteld worden. Een optie is om kort het re-integratietraject te benoemen dat geholpen heeft bij de voorbereiding op terugkeer naar werk.
Tot slot
Het is belangrijk om werkgevers gerust te stellen over de werkhervatting. Op een open, positieve en toekomstgerichte manier vertellen over wat de afgelopen tijd heeft opgeleverd aan inzichten, veerkracht en motivatie, kan werkgevers juist extra vertrouwen geven. Uiteindelijk gaat het erom te laten zien klaar te zijn om met energie en inzet bij te dragen op een nieuwe werkplek.