Skip to main content

«  Bekijk onze kennisbank

Psychologische veiligheid; ben je dan altijd aardig voor elkaar?

5 maart 2025

1 min leestijd

Door Evelien Beens

 

Psychologische veiligheid betekent niet dat je het altijd met elkaar eens bent of aardig bent voor elkaar. Sterker nog, dat gedrag zou wel eens het tegenovergestelde effect kunnen geven. Een psychologisch veilige omgeving heeft een aantal kenmerken die haaks staan op aardig doen.

Als je een psychologisch veilige werkomgeving wilt creëren is het van belang dat medewerkers zich durven uitspreken en -de soms ook pijnlijke- vragen durven stellen. In plaats van alleen maar lovend over elkaar te spreken moeten ze juist (op inhoud) met elkaar durven te discussiëren. Dat lijkt tegenstrijdig, maar discussie en verschil van inzicht zijn een belangrijke kans om te leren en te verbeteren. Iets wat bijdraagt aan het succes van het team of de organisatie.

Een ander voorbeeld is conflicten. Psychologische veiligheid is niet hetzelfde als een conflictloze werkvloer. Ik ben er van overtuigd dat onenigheden in elke organisatie voorkomen. Als de sfeer veilig is, stelt dit medewerkers in staat om de meningsverschillen te bespreken en lering te trekken uit de verschillende standpunten. Dit komt het team of de organisatie alleen maar ten goede.

Dus, hoewel onderlinge vriendelijkheid, collegialiteit en een goede sfeer belangrijk en prettig zijn, gaat psychologische veiligheid veel verder. En een cultuur van aardig doen kan zelfs een risico vormen.