Het begeleiden bij stress en burn-out is een van de expertises van het coachteam van ADXpert. Wij helpen mensen die stressklachten ervaren of juist klachten op dit gebied willen voorkomen.
Stress is een interessant fenomeen. In tegenstelling tot veel verhalen die we zo vaak horen, is gezonde stress juist goed voor je. Iemand die nooit stress ervaart, blijkt ongezonder te zijn dan iemand die zo nu en dan stress ervaart.
En in dat 'zo nu en dan' zit het geheim van gezonde stress. Als de stress binnen de maatstaven blijft én als er genoeg hersteltijd is na de stressperiode, is stress goed voor een mens.
Stress is bedoeld voor situaties waarin je snel moet handelen, zelfs zonder nadenken. Adrenaline en cortisol zorgen ervoor dat je hart sneller gaat kloppen, je spieren op scherp staan, je ademhaling versnelt en je bloeddruk verhoogt. Je lichaam spreekt alle reserves aan om je van een enorme portie energie te voorzien: je bent klaar voor actie. Het hoge cortisolniveau zorgt er vervolgens voor dat de stress net zo lang aanblijft tot het ‘gevaar’ is geweken. Ideaal dus, als je scherp moet zijn voor een belangrijke presentatie of moet wegrennen voor een omvallende boom.
Maar wat als deze staat van paraatheid niet overgaat? Wat als je in feite continu klaar staat om in actie te komen? Misschien doordat je niet doorhebt dat je onder continue stress leeft of doordat de omstandigheden het even niet toelaten om jezelf de nodige hersteltijd te bieden. Dan is er sprake van chronische stress. En dat is de stress die ongezond is voor lichaam en geest.
Iedereen die ooit stress heeft ervaren, weet dat er dan in zekere mate vernauwing plaatsvindt. Deze vernauwing merk je in positieve zin aan de focus die je krijgt: het helpt je om doelgericht bezig te kunnen zijn.
Hoe zit dat dan bij chronische stress? In eerste instantie uit de vernauwing zich bij veel mensen in het verliezen van het overzicht of een minder scherp geheugen. Dit proces van vernauwing gaat echter veel verder: ook op fysiek niveau vindt deze vernauwing plaats, tot op celniveau aan toe. Dat betekent dat niet alleen cellen in de nekspieren gespannen raken (au, die schouders), maar ook de cellen van bijvoorbeeld het hart en de darmen. Niet voor niks ervaren veel mensen met chronische stressklachten hartkloppingen en darmproblemen. En aangezien ongeveer 70% van het afweersysteem zich in de dikke darm bevindt, zorgt dit weer voor een vergrote kans op het krijgen van bijvoorbeeld griep. Het hoge cortisolniveau zorgt er op zijn beurt weer voor dat het lichaam minder goed reageert op een infectie of wond en het herstel dus minder effectief inzet.
Kortom: chronische stress heeft een grote invloed op de gezondheid van het hele lichaam.
Als er al een geheim is van stress, dan is het dat de stressreactie zelf niet erg is, maar het in de stress-stand blijven staan. Ons stress-systeem is zo geprogrammeerd dat het fantastisch werkt als het een korte tijd moet worden volgehouden, om erna weer te kunnen bijkomen van de inspanning. En in het bijkomen zit de sleutel, want het is dit herstel waar het ons regelmatig aan ontbreekt.
Bij de begeleiding van mensen met stressklachten is het opnieuw inbouwen van hersteltijd dus een belangrijk onderwerp. Balans is de crux. Hoe die eruit ziet, is voor iedereen anders. Hoewel er een algemeen kader is waarin wij werken, is de begeleiding van mensen met chronische stressklachten dan ook altijd maatwerk. En dat maatwerk bieden wij graag!
Topics: