
Zwangerschap op de werkvloer roept vaak praktische vragen op. Hoe zorg je voor een veilige werkomgeving? Wanneer moet je ingrijpen? En wat is precies je verantwoordelijkheid als werkgever? Veel HR-professionals en leidinggevenden willen het goed doen, maar missen heldere richtlijnen.
Gelukkig is die duidelijkheid er nu wél. De NVAB-richtlijn ‘Zwangerschap, postpartumperiode en werk’ is volledig herzien. De vorige versie dateerde van 2007 en sloot niet meer aan bij de realiteit van vandaag. De nieuwe versie biedt praktische handvatten voor zowel preventie als begeleiding. Niet alleen tijdens de zwangerschap, maar ook daarna.
Bij ADXpert zien we dagelijks wat er in de praktijk misgaat als die begeleiding ontbreekt: onnodige uitval, frustratie en onduidelijkheid. We kennen de valkuilen, maar ook de kansen. Daarom hebben we de richtlijn voor je vertaald naar een helder overzicht van wat er verandert en wat dit voor jou betekent.
In dit artikel ontdek je:
- waarom de herziening nodig was,
- welke inhoudelijke veranderingen belangrijk zijn,
- wat je mag verwachten van je arbodienst,
- én wat jij nu al kunt doen om goed voorbereid te zijn.
Waarom deze herziening van de richtlijn nodig was
De vorige versie van deze richtlijn stamt uit 2007. Sindsdien is er veel veranderd: vrouwen werken vaker en langer door tijdens de zwangerschap, nieuwe wetenschappelijke inzichten zijn beschikbaar en er is meer aandacht voor preventie en participatie. Ook is de rol van de bedrijfsarts verschoven van reactief naar proactief. De herziene richtlijn speelt daarop in, met als doel: gezond en veilig werken voor zwangere werknemers en hun pas bevallen collega’s, én minder verzuim en uitval.
De belangrijkste inhoudelijke veranderingen op een rij
In de vernieuwde richtlijn staat preventie centraal. Werkgevers worden gestimuleerd om al vroeg in gesprek te gaan met hun medewerker. De bedrijfsarts voert een preventief consult uit waarin werk- en persoonsgebonden risicofactoren worden besproken. Denk aan:
- fysieke belasting zoals tillen of lang staan,
- werktijden (zoals ploegendiensten),
- psychische belasting (werkdruk, weinig autonomie),
- chemische of biologische stoffen,
- eerdere zwangerschapscomplicaties.
De richtlijn adviseert om direct op basis van dit risicoprofiel een werkplan te maken. Daarbij hoort ook voorlichting aan de medewerker over rechten, risico’s en mogelijkheden.
Rol van de bedrijfsarts bij signalering en advies
De bedrijfsarts krijgt een actievere rol in de begeleiding vóór er sprake is van verzuim. Hij of zij maakt samen met de medewerker een werkplan en houdt dit regelmatig tegen het licht, ook bij veranderende omstandigheden. Bij een verhoogd risico volgt er binnen 3 tot 6 weken een evaluatie, waarbij het werkplan zo nodig wordt aangepast.
Deze benadering zorgt voor maatwerk, afgestemd op zowel de werksituatie als de persoonlijke gezondheid van de medewerker.
Versterkte samenwerking met verloskundigen en huisartsen
Een belangrijke toevoeging in de herziene richtlijn is de nadruk op samenwerking tussen bedrijfsartsen, verloskundigen en huisartsen. Deze multidisciplinaire benadering bevordert:
- Informatie-uitwisseling (met toestemming van de medewerker)
- Afstemming van medisch en arbeidsgeneeskundig advies
- Continuïteit in begeleiding en zorg
Door deze samenwerking kunnen zorgverleners en werkgevers gezamenlijk bijdragen aan het welzijn van de zwangere medewerker en haar ongeboren kind.
Nieuwe handvatten voor begeleiding in de postpartumperiode
Waar eerder vooral de zwangerschap centraal stond, geeft de herziene richtlijn nu ook aandacht aan de fase ná de bevalling. De bedrijfsarts blijft betrokken in deze periode. Enkele aandachtspunten:
Werkhervatting: Begeleiding is maatwerk, rekening houdend met herstel en mentale belastbaarheid.
Borstvoeding en werk: De richtlijn adviseert om het geven van borstvoeding op de werkplek actief te faciliteren – bijvoorbeeld door het aanbieden van een rustige, afsluitbare ruimte, voldoende pauzetijd en het creëren van openheid om hierover in gesprek te gaan.
Evaluatie: Twee weken na het bevallingsverlof start standaard het eerste evaluatiegesprek met de bedrijfsarts – ook als er géén sprake is van verzuim. Daarna volgt begeleiding om de werkhervatting te monitoren, met evaluatiemomenten elke 3 tot 6 weken.
Dit zijn de 7 taken die je van een arbodienst mag verwachten
De vernieuwde NVAB-richtlijn maakt duidelijk wat je als werkgever mag verwachten van je arbodienst. Om het overzichtelijk te houden: dit zijn de 7 belangrijkste taken waar je hen op mag aanspreken.
- Een preventief consult
Zodra een zwangerschap wordt gemeld, organiseert de bedrijfsarts een preventief consult waarin werk- en persoonsgebonden risico’s in kaart worden gebracht. - Een risicoprofiel én werkplan
Op basis van dat consult stelt de bedrijfsarts een risicoprofiel en werkplan op, met praktische aanbevelingen voor werkaanpassingen of andere maatregelen. - Regelmatige evaluaties
Het werkplan wordt periodiek geëvalueerd – ook als er géén sprake is van verzuim – en waar nodig bijgesteld. Dit gebeurt standaard elke 3 tot 6 weken. - Ondersteuning bij je RI&E
De arbodienst helpt je om risico’s voor zwangere of net bevallen medewerkers tijdig op te nemen in je risico-inventarisatie en -evaluatie. - Voorlichting aan je medewerker
Je medewerker krijgt duidelijke informatie over rechten, beschermende maatregelen en voorzieningen, zoals kolfruimte, werktijdverkorting en rusttijden. - Begeleiding in de postpartumperiode
Twee weken na het bevallingsverlof start standaard het eerste evaluatiegesprek met de bedrijfsarts – ook als er geen sprake is van verzuim. Daarna volgt begeleiding met evaluaties elke 3 tot 6 weken. - Afstemming met andere zorgverleners
De arbodienst werkt samen met verloskundigen en huisartsen (met toestemming van de medewerker) om medische en werkadviezen goed op elkaar af te stemmen.
Een arbodienst die deze 7 punten serieus neemt, helpt niet alleen bij naleving van de richtlijn, maar draagt actief bij aan gezonde, betrokken medewerkers en minder verzuim.
Wat moet je nu doen?
De richtlijn is helder. Nu is het aan jou om in actie te komen. Dit zijn vijf concrete stappen om vandaag nog te zetten:
Overleg met je arbodienst
Bespreek hoe de herziene richtlijn wordt toegepast en welke afspraken jullie maken over het preventief consult, risicoprofielen en werkplannen.
Update je arbobeleid
Controleer of zwangerschap en postpartumperiode expliciet zijn meegenomen in je RI&E en beleid. Pas aan waar nodig.
Stel een intern stappenplan op
Maak duidelijk wie wat doet zodra een zwangerschap wordt gemeld. Denk aan HR, leidinggevende en arbodienst.
Zorg voor bewustwording bij leidinggevenden
Train leidinggevenden in het herkennen van signalen en het voeren van open, ondersteunende gesprekken.
Normaliseer het gesprek op de werkvloer
Maak het veilig en normaal voor medewerkers om zwangerschap bespreekbaar te maken. Dat is de eerste stap naar goede preventie.
Door deze stappen te zetten, laat je zien dat je niet alleen voldoet aan de richtlijn, maar ook actief bijdraagt aan een gezonde en betrokken werkomgeving.
Een nieuwe richtlijn vraagt om nieuwe acties
De herziene NVAB-richtlijn ondersteunt werkgevers en werknemers bij veilig en gezond werken rondom zwangerschap, met als resultaat: minder verzuim en betere inzetbaarheid.
Alleen weten wat er verandert is niet genoeg. De impact zit in de uitvoering. Door de juiste stappen te zetten — op tijd signaleren, goede afspraken maken met je arbodienst en intern draagvlak creëren — voorkom je onduidelijkheid én uitval.
Bij ADXpert helpen we dagelijks organisaties met het vertalen van beleid naar praktijk. We weten dat het werkt, omdat we de resultaten zien: kortere verzuimtrajecten, tevreden medewerkers en minder gedoe op de werkvloer.
Klaar om van beleid naar praktijk te gaan?
Je weet nu wat er verandert in de herziene NVAB-richtlijn en waarom het zo belangrijk is om hier actief op in te spelen. Maar alleen weten wat er moet gebeuren is niet genoeg – de impact zit in wat je ermee doet.
Ga daarom vandaag nog aan de slag: stem af met je arbodienst, actualiseer je beleid, maak duidelijke interne afspraken en zorg dat leidinggevenden weten wat hun rol is. Zo voorkom je uitval, vermijd je onnodige ruis én laat je zien dat je echt om je medewerkers geeft.
Bij ADXpert helpen we dagelijks organisaties om beleid om te zetten in concrete, werkbare stappen. Heb je vragen of zoek je praktische ondersteuning? We denken graag met je mee.
Topics: