Kennisbank

Als arbeidskundig expertisecentrum is het op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen enorm belangrijk.

We willen die kennis graag gebruiken om u en uw organisatie te helpen. Om die reden delen wij onze kennis en ervaring.

Kennisbank

Loopbaancoaching in de praktijk

Voor werkgevers is het essentieel om te investeren in de professionele groei en ontwikkeling van hun werknemers. Loopbaancoaching is een waardevol hulpmiddel voor deze professionele groei en ontwikkeling. Als coach bij ADXpert speel ik een belangrijke rol in het begeleiden van onder andere onze loopbaancoachingstrajecten. In dit artikel neem ik je mee in het traject van loopbaancoaching bij ADXpert.

Het intakegesprek

Elk loopbaantraject begint bij ADXpert met een intakegesprek. Een loopbaantraject bij ADXpert wordt altijd "op maat" gemaakt, deze is afhankelijk van de vraag die de client heeft. Centraal hierbij staan de vragen "wie ben ik qua persoonlijkheid, wat zou ik graag willen en wat zijn mijn kwaliteiten".

Cliënten krijgen toegang tot het online portal Trjct met online loopbaaninstrumenten. De uitslagen van deze loopbaaninstrumenten gebruiken we als ondersteuning voor het gesprek.

We starten de coachgesprekken met "het heden": wat is de aanleiding en achtergrond van je vraag, welke stappen heb je al gezet, hoe is jouw privé situatie, je gezondheid en ervaar je misschien stressklachten.

Vervolgens kijken we kort terug naar het "verleden", wat is jouw voorgeschiedenis, jouw werkverleden. Doel is een zo volledig mogelijk beeld krijgen om jouw loopbaanvraag beter te kunnen plaatsen.

Dan komt de belangrijkste stap, samen met de cliënt komen tot de belangrijkste loopbaanvraag: met welk resultaat ben je aan het eind van het traject tevreden?

We zien bij ADXpert mensen uit verschillende sectoren, van verschillende leeftijden en in diverse levensfasen. Iedere levensfase brengt zijn eigen loopbaanvragen mee.

Voorbeeld loopbaanbegeleiding: van twijfel naar kracht

Een startende leerkracht had de vraag of het werk van leerkracht wel echt bij haar paste? Ze had het idee dat ze "erin was gerold" omdat haar vriendinnen ook de PABO gingen doen. Ze ervaarde daarnaast ook spanningsklachten en minder werkplezier dan ze had verwacht. Samen zijn we aan de slag gegaan om haar persoonlijkheidskenmerken, kwaliteiten en werkwaarden te onderzoeken. We hebben out of de box gekeken naar andere functies die ook bij haar zouden passen. Ze koos er uiteindelijk voor om voorlopig leerkracht te blijven. Ze voelde zich aan het eind van het loopbaantraject krachtiger en zelfverzekerder nu ze beter wist wie ze was, wat ze kon en wat ze nodig had als beginnende leerkracht.

Als loopbaancoach is het heel waardevol om gedurende zo'n traject met een cliënt mee te lopen en samen te kijken hoe iemand zijn of haar talenten zo goed mogelijk kan inzetten!

Wil je meer weten over hoe ADXpert jou of je medewerkers kan ondersteunen op het gebied van loopbaancoaching? Neem vandaag nog contact met ons op.