Kennisbank

Als arbeidskundig expertisecentrum is het op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen enorm belangrijk.

We willen die kennis graag gebruiken om u en uw organisatie te helpen. Om die reden delen wij onze kennis en ervaring.

Kennisbank

In gesprek met Sigrid van der Laan

Langer genieten van het vakantiegevoel

Herinner je jouw laatste vakantie nog? Het is misschien al een tijdje geleden, maar hoe lang hield je dat vakantiegevoel vast? Vaak is dit gevoel maar van korte duur en dat is een beetje jammer. Tijdens vakanties kun je vaak je eigen natuurlijke ritme volgen, wat leidt tot meer creativiteit en vrijheid. Dat kan lang niet altijd, zeker als je een gezin hebt moet je toch aan elkaar aanpassen. Maar ook dan lukt het op vakantie makkelijker om alles los te laten. Je laat vaste patronen op vakantie los en je systeem komt tot rust.

Het belang van vakantie

Het is zo belangrijk om af en toe vakantie te nemen, om alles los te kunnen laten. Sommige mensen aarzelen om vakantie te nemen, bijvoorbeeld wanneer ze ziek zijn, omdat ze zich immers al thuis bevinden. Maar vakantie is eigenlijk voor alle partijen belangrijk. Het is goed om af en toe helemaal uit te checken zodat je daarna weer met een frisse blik en nieuwe energie naar je werk kan kijken.

Vakantie is vergelijkbaar met een goede nachtrust. Wanneer je 's avonds gaat slapen, doorloopt je brein verschillende slaapfasen die essentieel zijn voor je brein om goed uit te kunnen rusten. Tijdens deze fasen wordt alles in je brein verwerkt. Als je tot laat bezig bent met drukke zaken, slaap je mogelijk slecht en kan je brein niet alles verwerken. Je brein blijft op volle toeren draaien en komt niet in de rustfase. Je brein moet resetten 's nachts en met een vakantie reset je je hele systeem.

Belang van loslaten voor de vakantie

Maar hoe kan je dat vakantiegevoel nou vasthouden? Het begint met de juiste voorbereiding. Herken je dat gevoel dat je het heel druk hebt gehad en dat je uitgeput aan je vakantie begint? Als je de dagen voor je vakantie geen rust neemt kan dit bij sommige mensen een geïrriteerd of kribbig gevoel geven. Dat is dan het moment dat dingen loskomen. Dit gevoel wil je eigenlijk vermijden.

Wat je dan kunt doen is drie dagen voor je vakantie te gebruiken om geleidelijk af te bouwen. Ga dan niet die dagen gebruiken om heel de boel thuis aan te willen pakken, maar ga rustig zitten of pak je eigen manier van ontspanning. Voor mij is dat zitten, maar voor de ander is dat eindelijk eens een keer goed sporten of wandelen als ze daarvan houden. Doe datgene waar je jezelf eigenlijk nooit de tijd voor gunt maar waarvan je wel weet dat je daar weer energie van oplaat. Deze drie dagen is ook geen vaststaand iets, voor de één is het één dag en voor de ander zijn het er misschien vijf. Als handvat is het prima om drie dagen aan te houden. Als je dit doet voordat je op vakantie gaat kan je veel sneller in de ‘geniet modus’ stappen.

Maar niet iedereen kan zich veroorloven om drie dagen voor de vakantie extra vrij te nemen. Je zit toch vaak aan een aantal vakantiedagen vast. Je kan wel kijken of je het werk kan aanpassen. Dat is zeker niet in iedere baan mogelijk. Sta je aan de lopende band dan kan je alleen in je vrije tijd wat aanpassen in de laatste dagen voor je vakantie. In ons werk kunnen we dat bijvoorbeeld weer wel. We kunnen de keuze maken om in de laatste drie dagen voor de vakantie geen afspraken meer in te plannen. Doe zowel thuis als op het werk zo min mogelijk dingen waar druk op staat, maar juist dingen waar je energie van krijgt. Hiermee bouwen we ons systeem verder af richting vakantie, dat gaat echt helpen.

Hoe het relaxte gevoel vast te houden

Natuurlijk zijn er veel beroepen waarin het moeilijk is om het vakantiegevoel vast te houden, dan is het wat het is. In de zorg ga je bijvoorbeeld echt niet zeggen dat je de eerste paar dagen rustig aan gaat doen om je eigen ritme uit te zoeken. Er moet nu gewoon een meneer verschoond worden. Je kan dan bijvoorbeeld wel kijken hoe je mentaal bepaalde dingen kan vasthouden. Ga bij jezelf na wat je tijdens je vakantie hebt ervaren wat je anders doet, denkt of voelt op vakantie. En hoe kan je met de drukte van alledag toch daar iets van meenemen?

Probeer na je vakantie één ding vast te houden. Eén ding is echt meer dan genoeg. Anders wordt het weer een nieuwjaar ding met veel doelen wat je toch niet vast kan houden. Je moet juist iets kiezen wat dicht bij je ligt en ook wat haalbaar is.

Bijvoorbeeld tijdens mijn eigen vakantie vond ik het best spannend. Ik wist iedere dag helemaal niet waar ik ging overnachten. Dat kan best stressvol zijn. Toch is het mij gelukt om dat los te laten. Dat probeer ik nu wel vast te houden na mijn vakantie, ik probeer me er niet meer zo druk om te maken. Net zoals op vakantie maak ik me er nu niet druk om, het zal wel weer goedkomen. En dat komt het ook.

Het vasthouden van dat heerlijke vakantiegevoel is een uitdaging, maar als je na iedere vakantie één ding kan vasthouden zorgt dat voor meer rust. Vakanties zijn cruciaal om te ontspannen en jezelf op te laden.