Skip to main content

«  Bekijk onze kennisbank

Verzuim verlagen en bevlogenheid vergroten? Met Arbometer heb je grip!

23 april 2025

4 min leestijd

Door Paula van de Velde

Je ziet het steeds vaker in je organisatie. Stress en ziekteverzuim nemen toe. Sommige teamleden klagen over werkdruk, terwijl anderen stil blijven, maar wél overbelast zijn. Je ziet de signalen van stress, maar hebt geen idee waar het vandaan komt. Hoe meet je objectief hoe het staat met de balans tussen energiegevers en stressoren en het effect daarvan op de organisatie? 

Als adviseur arbeid & organisatie weet ik hoe belangrijk dit is voor organisaties. Ik help hen daarom met het ontwikkelen van duurzame inzetbaarheid en om gericht te werken aan meer bevlogenheid. Vaak doe ik dat met de inzet van Arbometer als hulpmiddel. Deze wetenschappelijk onderbouwde tool geeft inzicht in de balans tussen hulpbronnen (energiegevers) en stressoren (energienemers), maar ook concrete handvatten om je medewerkers te ondersteunen.  

Lees verder en ontdek hoe je met Arbometer bijdraagt aan meer balans, energie en minder verzuim binnen je organisatie. In dit artikel leer je  

  • Hoe Arbometer werkt en in 15 minuten laat zien hoe het écht gaat op de werkvloer 
  • Wat je als HR-manager of werkgever kunt doen met die inzichten om werknemers afzonderlijk en je hele organisatie sterker te maken 
  • Waarom deze investering zich snel terugbetaalt in hogere bevlogenheid, beter werkvermogen en minder uitval 

Wat is Arbometer en hoe werkt het? 


Het doel van Arbometer is om de balans tussen stressoren en hulpbronnen binnen teams en organisaties te meten. Arbometer is een digitale vragenlijst die deze factoren in kaart brengt. De vragenlijst bevat 115 wetenschappelijk gevalideerde vragen en kan binnen 15 minuten worden ingevuld door medewerkers. 

Wat maakt Arbometer anders dan andere meetinstrumenten? 

De vragenlijst van Arbometer is ontwikkeld door arbodienst ADXpert in samenwerking met organisatiepsycholoog Prof. dr. Wilbert B. Schaufeli. Wat Arbometer uniek maakt, is dat hij gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek en gevalideerde methodes. De medewerker krijgt een individuele rapportage en de organisatie krijgt een overzicht 
van de stressoren en hulpbronnen in het dagelijkse werk. 

De tool is geschikt voor zowel kleine als grote organisaties en kan eenvoudig worden geïntegreerd in bestaande HR-processen. Maar hoe worden de resultaten daadwerkelijk toegepast? 

Wat kun je met de uitkomsten van Arbometer? 

Arbometer levert een gedetailleerd rapport met duidelijke grafieken en adviezen, zodat HR-managers en leidinggevenden concrete verbeteringen kunnen doorvoeren, zoals 

  • Samen met de medewerker een concreet plan maken om persoonlijke energiebronnen zoals autonomie, sociale steun of leermogelijkheden te vergroten. 
  • Teaminterventies uitvoeren om de samenwerking en prestaties binnen teams te verbeteren. 
  • Een jaarplan opstellen met acties die structureel bijdragen aan bevlogenheid. 
  • Leidinggevenden trainen in het voeren van effectieve gesprekken over stressoren en hulpbronnen. 
  • Uitkomsten vergelijken met een representatief Nederlands gemiddelde om gericht verbeterpunten aan te pakken. 

Maar hoe weet je of Arbometer echt werkt? Laten we kijken naar de wetenschappelijke onderbouwing en bewezen effectiviteit. 

Hoe betrouwbaar en effectief is Arbometer? 

Nu je weet dat Arbometer inzicht geeft in de balans tussen stressoren en hulpbronnen en daarmee waardevolle input biedt voor gerichte actie, wil je natuurlijk ook weten of het instrument echt werkt. 

De betrouwbaarheid en effectiviteit van Arbometer zijn als volgt onderbouwd: 

  •  Wetenschappelijk onderbouwd framework 
    Arbometer is ontwikkeld op basis van het JD-R model, een wetenschappelijk onderbouwd framework dat stressfactoren en hulpbronnen binnen een organisatie analyseert. 
  • Ontwikkeld door experts op gebied van werkstress 
    De vragenlijst van Arbometer is mede ontwikkeld door organisatiepsycholoog Prof. dr. Wilbert B. Schaufeli, een expert op het gebied van werkstress en bevlogenheid. 
  • Jaarlijks terugkerend onderzoek 
    Arbometer is een jaarlijks terugkerend onderzoek en daarmee een cyclisch instrument. Het helpt werkgevers en HR-managers trends te monitoren en vervolgacties te bepalen. 

Meer informatie over wat Arbometer is, lees je in dit artikel. 

Veelgehoorde twijfels over Arbometer – en de antwoorden 

Bij het inzetten van een meetinstrument zoals Arbometer ontstaan vaak vragen. Dat is logisch: een investering in een meetinstrument roet vragen op. Hieronder beantwoorden we de meest voorkomende twijfels.

"Geven werknemers wel eerlijke antwoorden?"

Ja, omdat de vragenlijst anoniem is, voelen medewerkers zich vrij om eerlijk te antwoorden. 

" Balans tussen stressoren en hulpbronnen meten is toch lastig?" 

De Arbometer maakt het eenvoudig door duidelijke rapporten en adviezen te geven. Zo kunnen medewerkers zelf de regie nemen over hun werkbelasting. Organisaties kunnen concrete plannen maken om hulpbronnen in hun organisatie te versterken. 

"Is het niet te duur?" 

De kosten worden ruimschoots terugverdiend door positieve effecten zoals meer bevlogenheid en beter werkvermogen. Werkvermogen is het vermogen van medewerkers om nu en in de toekomst productief en gezond te kunnen blijven werken. 

Met die laatste vraag is het logisch om ook stil te staan bij de investering die nodig is voor Arbometer. Het meten van psychosociale arbeidsbelasting vraagt immers om een doordachte aanpak én een financiële afweging. 

Hieronder lees je wat de tool kost én welk rendement organisaties daar in de praktijk voor terugzien. 

Wat kost Arbometer en wat levert het op? 

De investering voor Arbometer bedraagt €25,00 per medewerker per jaar, met een minimum van 25 deelnemers. Daarnaast zijn er jaarlijkse onderzoekskosten vanaf €1.450,-, afhankelijk van het aantal afdelingen. 

Door balans tussen stressoren en hulpbronnen vroegtijdig in beeld te brengen, voorkom je uitval en daarmee dure verzuimkosten én zorg je voor meer bevlogen medewerkers en een productievere werkomgeving. Verzuim door stress kost bedrijven jaarlijks duizenden euro’s per medewerker. Door hier tijdig op in te spelen, kunnen kosten en productiviteitsverlies aanzienlijk worden beperkt. 

Download hier de voorbeeldrapportages:

 

Inzicht in de balans tussen stressoren en hulpbronnen is waardevol — maar hoe zet je dat om in gerichte acties voor minder uitval en betere prestaties? 

Zo helpt Arbometer om inzetbaarheid en prestaties te verhogen 

De inzichten uit de Arbometer geven HR-professionals en leidinggevenden duidelijke aanknopingspunten om gericht te werken aan aantoonbare verbeteringen in de organisatie. Zo kunnen zij bijvoorbeeld gericht werken aan verbeterde inzetbaarheid van medewerkers, minder uitval door stress, hogere kwaliteit van werk, hogere productiviteit, minder bedrijfsongevallen en betere arbeidsprestaties. 

Concrete toepassingen kunnen zijn: 

  • Versterken van hulpbronnen zoals autonomie, sociale steun, ontwikkelmogelijkheden en feedback 
  •  Flexibele werktijden aanbieden 
  • Meer waardering en steun vanuit leidinggevenden organiseren
  • Leidinggevenden versterken in het herkennen en bespreekbaar maken van stresssignalen

Een voorbeeld uit de praktijk 

Bij PPO Rotterdam, een organisatie die zich inzet voor passend onderwijs, was behoefte aan meer inzicht in hoe medewerkers hun werk beleven. Met Arbometer kregen zij niet alleen zicht op stressoren en hulpbronnen, maar ook op thema’s zoals communicatie en feedback. Medewerkers ontvingen een persoonlijk rapport en gebruikten dit actief in gesprekken met hun leidinggevende. Teams gingen zelf met de uitkomsten aan de slag. Het resultaat: meer openheid, betere gesprekken en concrete verbeteracties. 
Lees hier hoe PPO Rotterdam Arbometer inzet in de praktijk. 

Het is duidelijk dat Arbometer een waardevolle tool is voor organisaties die willen investeren in mentale energie, werkplezier en duurzame inzetbaarheid. Maar wat zijn de volgende stappen? 

Klaar om te ontdekken hoe het écht gaat met je mensen? 

Je weet nu hoe je mentale belasting en energie in jouw organisatie objectief kunt meten. En dat is belangrijk omdat Werkstress, stressoren en een onduidelijke taakverdeling leiden tot een stijging in ziekteverzuim en verminderde productiviteit.  

Veel HR-managers en werkgevers weten niet exact waar de knelpunten in hun organisatie liggen. Ze signaleren wel dat werknemers niet in balans zijn, maar zonder concrete data blijft ingrijpen lastig.  

Met de inzet van Arbometer helpen we HR-managers, werkgevers en leidinggevenden om inzicht te krijgen in stressfactoren en hulpbronnen op de werkvloer.  Arbometer is samen met ADXpert ontwikkeld door experts in werkstressonderzoek en biedt praktische oplossingen om ziekteverzuim te verminderen en bevlogenheid bij medewerkers te bevorderen. 

Aan de slag met mentale energie op de werkvloer? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. 

Topics:

Arbometer