Kennisbank

Als arbeidskundig expertisecentrum is het op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen enorm belangrijk.

We willen die kennis graag gebruiken om u en uw organisatie te helpen. Om die reden delen wij onze kennis en ervaring.

Voorwaarden compensatie transitievergoeding 

4w5a0235_1_20220107_151746
Vraag

Wanneer kom ik in aanmerking voor de compensatie transitievergoeding?

Als een werkgever de werknemer ontslaat vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid, dan heeft de werknemer recht op een transitievergoeding. Echter, de werkgever kan deze reeds uitgekeerde transitievergoeding per 1 april 2020 gecompenseerd krijgen. De regeling is met terugwerkende kracht van toepassing, dus de compensatie kan ook worden ontvangen over vergoedingen die in het verleden zijn betaald. Dit geldt voor transitievergoedingen die uitbetaald zijn vanaf 1 juli 2015.

Voorwaarden compensatie transitievergoeding

Het UWV kan op verzoek van de werkgever de compensatie uitbetalen ter hoogte van de transitievergoeding die de werkgever in het verleden heeft betaald bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst, bepaalt Artikel 7:673e van het Burgerlijk Wetboek sinds heden.

Wanneer een werkgever in aanmerking wil komen voor de compensatie van de transitievergoeding, moet:

 • De arbeidsovereenkomst in verband met de WIA-wachttijd ten minste twee jaar (104 weken) hebben geduurd;
 • De arbeidsovereenkomst wegens langdurige arbeidsongeschiktheid door de werkgever zijn beëindigd;
 • De werknemer op grond van de wet recht hebben gehad op een transitievergoeding; 
 • Een vergoeding zijn uitbetaald aan de werknemer.

Een werkgever heeft ook recht op een compensatie van de uitbetaalde transitievergoeding, wanneer een tijdelijke arbeidsovereenkomst minstens twee jaar heeft geduurd en de werknemer ten tijde van de beëindiging ziek was. Voor het aanvragen van decompensatie transitievergoeding maakt het niet uit op welke manier de arbeidsovereenkomst destijds is beëindigd. Dit kan van rechtswege zijn, door middel van toestemming van het UWV of door middel van een beëindigingsovereenkomst.

Om uw compensatie niet mis te lopen, hebben onze experts een aantal tips voor u op een rijtje gezet. Alle antwoorden op uw overige vragen, vindt u in ons zorgvuldig opgestelde dossier over Compensatie Transitievergoeding.

Vanaf 1 april 2020 is deze compensatie aan te vragen voor de in het verleden betaalde transitievergoedingen. Bij ADXpert houden we ons al jaren bezig met de teruggave van belastingen en vergoedingen die ten onrechte door het UWV bij werkgevers worden geïnd. Wij kennen het UWV en onze experts kunnen de aanvraag van A tot Z voor u regelen. Zo weet u dat het goed komt en loopt u ook niet het risico een termijn te missen.

ADXpert helpt u daarom graag bij de aanvraag van deze compensatie voor de transitievergoedingen, die u ten onrechte zelf betaald hebt.

  Wacht niet langer. Neem contact op met ADXpert voor een vrijblijvend gesprek of vraag direct een offerte aan. 

  Hulp nodig bij de aanvraag?

  Maak gebruik van uw recht en vraag uw geld terug.

  Wij helpen graag