Waarom kiezen voor een Risico Inventarisatie en Evaluatie?

Waarom een risico inventarisatie uitvoeren? De ene ondernemer is de andere niet. De een is avontuurlijk en durft gerust een gokje te wagen, de ander is zorgvuldiger. Maar er is geen enkele ondernemer die het risico wil lopen dat hij of zij verantwoordelijk is voor fysieke of psychische schade bij een medewerker. Ook als er onverhoopt een bedrijfsongeval plaatsvindt, wil een ondernemer zichzelf recht in de ogen kunnen blijven kijken. Daarom is er de RI&E.

Met de RI&E neemt een bedrijf de verantwoordelijkheid op het gebied van fysieke, psychische en sociale veiligheid. Maar niet alleen dat. Een RI&E helpt om een gezond bedrijf te worden en te blijven. Werknemers in een gezond bedrijf zijn minder vaak ziek, presteren meer, en versterken een positieve sfeer en uitstraling.

Wat is een RI&E

RI&E staat voor Risico-Inventarisatie en -Evaluatie. In elke sector brengt werk risico’s met zich mee. Risico’s bij het werken met machines, met gevaarlijke stoffen, met agressieve klanten, risico’s van beeldschermwerk of van hoge werkdruk.

Een RI&E is een onderzoek naar deze veiligheids- en gezondheidsrisico’s van de werknemers. Na een inventarisatie van de risicofactoren kan een werkgever beslissen welke verbeteringen doorgevoerd kunnen worden in zijn bedrijf.

Verplicht of niet?

Is een RI&E verplicht? Het antwoord is: ja. De Arbowet verplicht iedere werkgever met personeel een RI&E te laten uitvoeren.  Als er een bedrijfsongeval plaatsvindt, zal er een RI&E op tafel moeten komen. RI&E is ook een van de vier aandachtspunten waarnaar de inspecteur van SZW zal kijken bij een bezoek.

Hoe vaak moet je een RI&E laten uitvoeren?
Je hoeft een RI&E maar een keer te laten uitvoeren. Het is dus een eenmalige investering. Wel is het belangrijk dat het document actueel blijft. Bij een substantiële wijziging van het werkproces, de werkomstandigheden of gebruikte techniek, moet de RI&E geactualiseerd worden op die specifieke punten.

Hoe werkt RI&E?

Een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) wordt uitgevoerd in drie stappen. Stap 1 is inventarisatie door een veiligheidskundige, Stap 2 is Evaluatie en risico’s in kaart brengen en Stap 3 is een plan van aanpak afgestemd op prioriteiten.

Stap 1. Inventarisatie

Om een goed en volledig beeld te krijgen maakt de veiligheidskundige een rondgang door het bedrijf en bestudeert hij relevante beleidsdocumenten. Daarnaast interviewt hij sleutelfiguren en andere medewerkers.  Zo brengt hij de risico’s in kaart. Hij let daarbij op drie soorten risico’s: fysieke, zoals tillen en beeldschermwerk, psychosociale, denk aan stressfactoren, en veiligheidsrisico’s.

Stap 2 . Evaluatie

Als de inventarisatie achter de rug is, moet er geordend worden. Welk risico heeft de hoogste prioriteit? Hoe groot is de kans op dit risico en hoeveel personen zijn er betrokken bij een eventueel ongeval? Wat vinden de werknemers belangrijk? Wat is de mogelijke impact van een veiligheidsrisico? Welke keuze zou de leidinggevende maken?

Stap 3.  Plan van Aanpak.

Op basis van de inventarisatie en evaluatie ontwerpt de veiligheidskundige een plan van aanpak. Wat moet er gebeuren, door wie, en binnen welke termijn? Welk budget is hiervoor nodig? Het is belangrijk dat het plan van aanpak werkbaar is en dat de termijn goed is afgestemd op prioriteiten en mogelijkheden.

Wat kan ADXpert u bieden?

Het kenmerk van ADXpert is een pragmatische aanpak. We zijn zelf ondernemers en willen een goede sparringpartner zijn voor werkgevers. Dat kenmerkt onze aanpak. Zo voorkomt u dat een RI&E een zinloze exercitie  wordt. Bij ADXpert werken we met marktconforme tarieven.

Tip: U kunt de RI&E ook zelf uitvoeren: daarmee bespaart u kosten. Wij adviseren u graag.

Bel ons, of vraag meteen een offerte aan.

Een vrijblijvende offerte aanvragen

Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Vraag een vrijblijvende offerte aan.

Vraag een offerte aan

Wij staan voor u klaar!

Ons team van specialisten staat voor u klaar! U kunt ons telefonisch bereiken op 085 - 27 33 409 of ga naar contact en maak gebruik van ons contactformulier.

Wij werken o.a. voor:

Daka
CBT Rijnmond
Antwan Hoveniersbedrijf
HNG-Groep
De Jong
RSG Ter Apel
SMO
IV-Groep
FRENOFLEX

© 2016 - ADXPERT Arbeidskundig Expertisecentrum | Privacybeleid