Opmerkelijke uitspraak 

Een opmerkelijke uitspraak op 27 december 2018 door het Scheidsgerecht Gezondheidszorg. De aanhangig gemaakte zaak had betrekking op een slapend dienstverband van een ernstig zieke medisch specialist (eiser).

Wat is een slapend dienstverband?

Is een werknemer 104 weken ziek? Geen uitzicht op herstel binnen een half jaar? Dan mag een werkgever het dienstverband in principe beëindigen. Werkgever zal het UWV dan om toestemming moeten vragen vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid. Veelal ben je als werkgever dan wel verplicht een transitievergoeding te betalen. En dat kost geld. Na de komst van de Wet werk en zekerheid (WWZ) kiezen werknemers daarom vaak een andere route. Zij houden het dienstverband slapend in stand. Er hoeft dan geen loon te worden betaald.

De uitspraak, waar ging het om?

De eiser in bovengenoemde zaak was al ruim 2, bijna 3 jaar volledig arbeidsongeschikt. Het UWV had eerder een loonsanctie opgelegd, waardoor werkgever ook het derde jaar verplicht was tot loondoorbetaling. Eiser heeft inmiddels een IVA-uitkering toegekend gekregen. Werkgever beëindigde het dienstverband vervolgens niet, om uitbetaling van de transitievergoeding te voorkomen. Er was sprake van een slapend dienstverband. De advocate van de eisende partij eiste ontbinding van de arbeidsovereenkomst en uitbetaling van de transitievergoeding. Er werd onder andere verwezen naar de nieuwe Wet compensatie transitievergoeding, waardoor de werkgever een vergoeding kan krijgen voor de betaalde transitievergoeding. Het Scheidsgerecht ging hierin mee. Na betekening van het arbitraal vonnis had werkgever twee werkdagen om het UWV te verzoeken de arbeidsovereenkomst met eiser wegens langdurige arbeidsongeschiktheid op te zeggen, onder toezegging van een transitievergoeding. Bij het niet uitvoeren van het vonnis hing werkgever een forse dwangsom boven het hoofd.

Compensatieregeling met ingang van 1 april 2020

Werkgevers hoeven geen toevlucht meer te nemen tot een slapend dienstverband. Vanaf 1 april 2020 worden werkgevers bij bepaalde voorwaarden namelijk gecompenseerd voor de transitievergoeding bij ontslag van een langdurig zieke werknemer. Of de uitspraak door het Scheidsgerecht gevolgen heeft? De tijd zal het leren of er rechters zijn die deze uitspraak zullen volgen.

Benieuwd naar de gehele uitspraak? U leest het hier

Terug naar het overzicht

Een vrijblijvende offerte aanvragen

Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Vraag een vrijblijvende offerte aan.

Vraag een offerte aan

Wij staan voor u klaar!

Ons team van specialisten staat voor u klaar! U kunt ons telefonisch bereiken op 085 - 27 33 409 of ga naar contact en maak gebruik van ons contactformulier.

Wij werken o.a. voor:

Daka
CBT Rijnmond
Antwan Hoveniersbedrijf
HNG-Groep
De Jong
RSG Ter Apel
SMO
IV-Groep
FRENOFLEX

© 2016 - ADXPERT Arbeidskundig Expertisecentrum | Privacybeleid