“Jaar begonnen met bovengemiddeld ziekteverzuim”, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

 

Het eerste kwartaal van 2018 gaat de boeken in met het hoogste ziekteverzuimpercentage sinds jaren, te weten 4,9%. Dit blijkt uit nieuwe cijfers die het CBS heeft gepubliceerd. Sinds 2007 is het ziekteverzuimpercentage niet meer zo hoog geweest. Het laagste verzuimpercentage dat is gemeten bedraagt 3,5% in 2013.

Reden voor dit hoge ziekteverzuimpercentage is volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de griepepidemie die parallel liep met deze periode. De epidemie duurde ook nog eens langer dan gebruikelijk, namelijk van december 2017 tot en met april 2018.

De nieuwe cijfers laten zien dat de gezondheidszorg, en dan met name verpleeg- en bejaardentehuizen, het hoogste verzuimpercentage kent. Gemiddeld werden 77 van de 1000 werkdagen verzuimd. De horeca heeft daarentegen het laagste verzuimpercentage.

 

Griep en verkoudheid scoren hoog

Op basis van jaarcijfers uit 2017 (Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA 2017) blijkt dat werknemers vooral griep of verkoudheid als reden van verzuim aanvoeren. Daar staat tegenover dat dit verzuim relatief het kortst aantal ziektedagen kent. Gemiddeld melden werknemers zich na 3 dagen weer beter. Langer durend verzuim is vaak het gevolg van psychische klachten. Uit de enquête blijkt dat werknemers die psychische klachten als reden van hun laatste verzuim hadden opgegeven, gemiddeld 57 verzuimdagen hadden.
De cijfers over de redenen van het verzuim in 2018 worden in het voorjaar van 2019 verwacht.

Wat kunt u doen

Bent u werkgever en wilt u meer met uw verzuimbeleid? Per 1 juli 2018 bent u verplicht een basiscontract met een arbodienst te hebben. Deze verplichting brengt nogal wat wijzigingen met zich mee. Preventie komt bijvoorbeeld nog meer centraal te staan. Zo zal de bedrijfsarts u adviseren over het toepassen van preventieve maatregelen voor gezond en veilig werken van de werknemers. De verantwoordelijkheid komt veel meer bij u als werkgever te liggen. Neem contact met ons op voor meer informatie. Onze deskundigen denken graag met u mee. Bezoek ook onze website www.denieuwearbowet.nl. Daar vindt u alle informatie ten aanzien van de wijzigingen die binnenkort van kracht gaan en het antwoord op veel gestelde vragen. U kunt direct een basiscontract afsluiten of een offerte opvragen voor verzuimbegeleiding.

Terug naar het overzicht

Een vrijblijvende offerte aanvragen

Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Vraag een vrijblijvende offerte aan.

Vraag een offerte aan

Wij staan voor u klaar!

Ons team van specialisten staat voor u klaar! U kunt ons telefonisch bereiken op 085 - 27 33 409 of ga naar contact en maak gebruik van ons contactformulier.

Wij werken o.a. voor:

Daka
CBT Rijnmond
Antwan Hoveniersbedrijf
HNG-Groep
De Jong
RSG Ter Apel
SMO
IV-Groep
FRENOFLEX

© 2016 - ADXPERT Arbeidskundig Expertisecentrum | Privacybeleid