Kennisbank

Als arbeidskundig expertisecentrum is het op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen enorm belangrijk.

We willen die kennis graag gebruiken om u en uw organisatie te helpen. Om die reden delen wij onze kennis en ervaring.

Kennisbank

Wijziging premiekorting ERD ZW

4w5a0722_1_20220111_161537

Bent u eigenrisicodrager voor de Ziektewet (ERD ZW)? Als u als (middel)grote werkgever overstapt naar de Ziektewet-verzekering van het UWV, krijgt u gedurende twee jaar premiekorting. Om deze korting te berekenen, wordt door het UWV gekeken naar de hoogte van de sectorpremie en naar een individuele premie. Dat laatste is niet altijd vast te stellen. Dit lost het UWV op door de halve sectorpremie als individuele premie te nemen. Vanaf 1 januari 2024 verandert deze regeling echter. Vanaf dat moment dient u de volledige sectorpremie als individuele premie te betalen.

Hoe zit het als ik me afmeld vanaf 2023?

Het afmelden voor het eigenrisicodragerschap kan niet op ieder moment: alleen vanaf 1 juli en 1 december. De gevolgen die de afmelding heeft voor uw premiekorting, hangen af van de datum van uw afmelding. We zetten het hieronder voor u op een rijtje:

  • Afmelding vanaf 1 januari 2022 of 1 juli 2022: u betaalt gedurende twee jaar de halve sectorpremie;
  • Afmelding vanaf 2023: u betaalt gedurende 2023 minimaal de halve sectorpremie. Vanaf 2024 gaat u de volledige sectorpremie betalen.
Waar moet ik nog meer rekening mee houden?

Als u het eigenrisicodragerschap wilt beëindigen, moet het formulier hiervoor ten minste 13 weken voor de einddatum bij de Belastingdienst op de mat liggen. Dat betekent dat afmelden voor 1 juli 2022 nu niet meer kan. Afmelden voor 1 december kan nu nog wel.