Kennisbank

Als arbeidskundig expertisecentrum is het op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen enorm belangrijk.

We willen die kennis graag gebruiken om u en uw organisatie te helpen. Om die reden delen wij onze kennis en ervaring.

Kennisbank

Werkstress verminderen & burn-out voorkomen

groepsfoto_3_1_20190705_141327

Over preventieve maatregelen tegen burn-out. Meer delegeren, minder werkdruk, minder stress. 

Je bent al te lang te druk: stress. Soms denk je dat je zomaar burn-out zou kunnen raken. Wat kun je preventief doen? Delegeren. Werkdruk en werkstress verlagen door taken bij iemand anders neer te leggen. Dat klinkt goed. Het zou goed voelen als er een verantwoordelijkheid van je schouders verdween. Werkstress verminderen, meer werkplezier, burn-out voorkomen. Dus, ga delegeren.

Maar delegeren is moeilijker dan je denkt. Het lijkt simpel. Je vraagt iemand in je omgeving een verantwoordelijkheid van je over te nemen. In de praktijk valt het tegen. Hoe komt dat?

Niveaus van verantwoordelijkheid

Het probleem is niet dat je taken koste wat koste wilt vasthouden. Je wilt best een taak bij iemand anders neerleggen. Het punt is dat degene die deze verantwoordelijkheid aankan en het werk misschien ook wel leuk zou vinden, zelf al vol zit. En aan de collega’s die er wel iets bij zouden kunnen hebben, kun je deze verantwoordelijkheid niet toevertrouwen.

Probleem

Zo blijf je gestrest doorwerken. Je staat machteloos. Je wilt delegeren, maar het kan niet. Stel dat je een verantwoordelijkheid bij iemand zou neerleggen, van wie je niet het vertrouwen hebt dat hij of zij het aankan, dan moet je hem of haar blijven controleren. Daar word je nog meer gestrest van. Dan kun je het beter zelf doen.

Oplossing

De oplossing is: delegeren. Geef een verantwoordelijkheid aan de collega die dat aankan. Maar stop daar niet mee. Dwing hem of haar zelf ook te delegeren. Taak erbij, taak eraf. Door-delegeren, dus. Zo ontstaat een beweging, waarbij uiteindelijk de junior-medewerker eveneens een extra verantwoordelijkheid krijgt. Deze beginnende professional zal ervan genieten, omdat verantwoordelijkheid krijgen voelt als erkenning. Onderstaand plaatje maakt het duidelijk.

Conclusie

Dus, als je een verantwoordelijkheid op de schouders wilt leggen van een naaste collega, vraag hem of haar welke taak hij of zij door gaat schuiven. Het voordeel is dat het takenpakket van iedereen blijft aansluiten bij zijn of haar persoonlijke groei.

Meer lezen over stress en burn-out? Onze experts hebben diverse artikelen voor u geschreven over dit onderwerp en hebben een dossier opgesteld met de meestgestelde vragen rondom stress- en burn-out coaching.