Kennisbank

Als arbeidskundig expertisecentrum is het op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen enorm belangrijk.

We willen die kennis graag gebruiken om u en uw organisatie te helpen. Om die reden delen wij onze kennis en ervaring.

Kennisbank

Waarom omscholing? Gratis ontwikkeladvies door COVID-19

4w5a6296-min_8_20200824_144628

Meer dan ooit, is (om)scholing juist nu van belang. De coronacrisis heeft namelijk een enorme impact op de arbeidsmarkt. In de afgelopen periode, het tweede kwartaal van 2020, is gebleken dat er maar liefst 322.000 banen minder zijn dan in het eerste kwartaal. Dat wil zeggen, een daling van 3%. 

Tegelijkertijd is de werkloosheid gestegen met 26%, van 72.000 naar 349.000. Aan het eind van het tweede kwartaal stonden er 26.000 minder vacatures open vergelijken met vorig kwartaal. Waar in het eerste kwartaal van 2020 het aantal openstaande vacatures al kromp met 60.000 (CBS, 2020).

Uit analyses blijkt dat het aantal openstaande vacatures in de horeca-, schoonmaak- en administratiebranche flink zijn afgenomen. Maar dat in sectoren zoals de zorg, de bouw, het onderwijs en ICT het aantal openstaande vacatures onveranderd hoog blijft. Ook voor de functies van magazijnmedewerker en klantenservicemedewerker zijn nu juist veel openstaande vacatures te vinden.

Omscholing als oplossing

Een oplossing voor deze problemen op de arbeidsmarkt is onder andere (om)scholing of bijscholing, zodat er beter kan worden voldaan aan de vraag van onze huidige arbeidsmarkt. Volgens minister Koolmees worden zo de schaarste en het werkloosheidspercentage beide aangepakt, wat zorgt voor een herstel van de arbeidsmarkt.

Gratis (online) scholing

Vanuit de Rijksoverheid is hiervoor vanaf 1 augustus een budget van 50 miljoen euro vrijgemaakt voor een ontwikkeladvies en (online) scholing, ook wel NL leert door. Afgelopen week is het maximale aantal registraties voor deze regeling al bereikt, maar later in het najaar van 2020 zal er een nieuwe mogelijkheid zijn om gratis online scholingsactiviteiten te volgen. Hoe deze regeling eruit zal gaan zien, wordt later dit jaar bekend gemaakt.

ADXpert houdt u op de hoogte.