Kennisbank

Als arbeidskundig expertisecentrum is het op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen enorm belangrijk.

We willen die kennis graag gebruiken om u en uw organisatie te helpen. Om die reden delen wij onze kennis en ervaring.

Kennisbank

Vakantiebestemming werknemer is oranje, en nu?

4w5a0367-min_1_20210112_205226

Hoewel veel mensen dit jaar in Nederland op vakantie gaan, hebben sommigen er toch behoefte aan om naar het buitenland op vakantie te gaan. Als de vakantiebestemming groen of geel gekleurd is op de kaart, hoeft dat weinig tot geen gevolgen te hebben voor het werk. Een quarantaineplicht bestaat niet voor deze personen. Maar wat als uw werknemer naar een vakantieland met code oranje vertrekt?

Mijn werknemer moet in thuisquarantaine

Hoewel het geen plicht is, is het toch een dringend advies om na thuiskomst uit het oranje gebied 10 dagen lang thuis in quarantaine te blijven. Thuisquarantaine kan ook volgen na contact met een besmet persoon of wanneer de werknemer klachten krijgt. Vooropgesteld: als de werknemer thuis kan werken, is er niet zoveel aan de hand. Maar wat als thuiswerken niet kan?

Mijn werknemer kan niet thuis werken

Hoewel de reisadviezen van het RIVM niet bindend zijn en een werknemer dus niet verplicht kan worden om in quarantaine te gaan, is het wel verstandig om de werknemer in de periode na zijn/haar vakantie niet naar het werk te laten komen en een testuitslag af te wachten. Want op een coronauitbraak op de werkvloer zit niemand te wachten.

Moet ik het loon doorbetalen?

Daar is geen definitief antwoord op te geven, deze zaak is nog niet voor de rechter geweest. Uw werknemer heeft recht op loon, tenzij de onmogelijkheid om te werken voor zijn/haar risico komt. En dan is het aan u als werkgever om aannemelijk te maken dat dit het geval is. U bent hoogstwaarschijnlijk geen loon verschuldigd als de werknemer vóór vertrek al wist dat code oranje gold voor zijn/haar vakantiebestemming. U bent echter wel loon verschuldigd als de werknemer thuis kan werken en dit ook doet, of als het reisadvies tijdens de vakantie wijzigt naar code oranje (en daarvoor logischerwijs dus groen of geel was).

Wat moet ik van tevoren doen?

U kunt het beste afspraken maken met uw werknemers over de vakantiebestemming. Ook is het goed om uw werknemers erop te attenderen wat een thuisquarantaine betekent voor zowel werk als loon. Komt u er niet uit met de werknemer? Onze experts adviseren u graag!