Kennisbank

Als arbeidskundig expertisecentrum is het op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen enorm belangrijk.

We willen die kennis graag gebruiken om u en uw organisatie te helpen. Om die reden delen wij onze kennis en ervaring.

Dossier

Reiskostenvergoeding

Reis jij met het openbaar vervoer of met de auto naar werk? De kosten die je hierbij maakt kunnen vergoed worden door jouw werkgever. Dit geldt ook voor zakelijke reizen. In dit dossier worden al jouw vragen over reiskostenvergoeding beantwoordt.

Per 1 oktober zullen er veranderingen intreden met betrekking tot de vaste reiskostenvergoeding. Lees dit artikel als u hier meer over wilt weten.

Heb ik recht op reiskostenvergoeding?

Neem deze checklist door om na te gaan of je recht hebt op reiskostenvergoeding:

  1. Kijk je CAO na. Hierin staan vaak gemaakte afspraken over reiskostenvergoeding en als jij onder een CAO valt, moet jouw werkgever zich hieraan houden.
  2. Kijk naar je bedrijfsregelingen. Vaak is er iets opgenomen over reiskostenvergoeding in het bedrijfsreglement of het handboek Personeelszaken. Je zou deze documenten kunnen opvragen bij de afdeling P&O.
  3. Ga zelf het gesprek aan met je werkgever. Als je niet onder een CAO valt en het bedrijf geen bedrijfsreglement heeft, heb je geen recht op reiskostenvergoeding. Je moet er dan voor zorgen dat je dit onderwerp alvast aanstipt en erover onderhandelt in je sollicitatiegesprek, zodat het opgenomen kan worden in je contract.
Hoeveel vergoeding krijg ik?

Je werkgever kan je €0,19 belastingvrij per afgelegde kilometer geven, dit is onafhankelijk van het gebruikte vervoermiddel. Maar dit geldt alleen als je een ov-kaart of een auto van de zaak hebt. De €0,19 is de grens voor de Belastingdienst en beschouwt alles daarboven als inkomen waarover je belasting moet betalen. Je werkgever mag zelf bepalen hoeveel reiskostenvergoeding er wordt uitgekeerd.

Is die €0,19 genoeg om de kosten te dekken?

Nee, deze €0,19 per kilometer zal vaak niet genoeg zijn om je reiskosten te vergoeden. Met een kleine auto heb je al snel €0,32 aan kosten per kilometer of zelfs meer. Dit betekent dat je tijdens onderhandelingen niet te snel genoegen moet nemen met die €0,19 per kilometer.

Kan ik alles laten vergoeden als ik met het openbaar vervoer reis?

Je kunt, als je reist met het openbaar vervoer, ook de keuze maken voor vergoeding van de werkelijk gemaakte kosten. Als je hiervoor kiest, is het wel gehele bedrag belastingvrij. Je moet wel goed voorbereid zijn en bewaarde vervoersbewijzen bij de hand hebben. Ook kun je je reisoverzichten downloaden op ovchipkaart.nl.

Is er een maximumaantal kilometers dat vergoed wordt?

Dit is nergens algemeen vastgelegd. Maar je werkgever mag wel zelf een maximumaantal kilometers bepalen. Vaak zal het zo zijn dat de eerste tien kilometers voor eigen rekening zijn. Het aantal kilometers dat vergoed wordt, zal per bedrijf verschillen. Vraag aan de afdeling P&O hoeveel kilometers jij vergoed kan krijgen.

Heb ik ook recht op reiskostenvergoeding als ik reis met de boot, het vliegtuig of met de taxi?

Deze werkelijke reiskosten zullen geheel belastingvrij vergoed worden, en dus meer zijn dan de €0,19 per kilometer.