Kennisbank

Als arbeidskundig expertisecentrum is het op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen enorm belangrijk.

We willen die kennis graag gebruiken om u en uw organisatie te helpen. Om die reden delen wij onze kennis en ervaring.

Kennisbank

Praktisch omgaan met stress management

Stress is een automatische reactie op een situatie maar soms komt stress op tijdens voorspelbare momenten. Onderweg naar werk of voor een belangrijke presentatie of meeting bijvoorbeeld. Bij het omgaan met deze voorspelbare stressoren kan je of de situatie veranderen of je eigen reactie veranderen. Bij het afwegen welke optie te kiezen is het handig om deze vier te gebruiken: vermijden, wijzigen, aanpassen of accepteren. Pas ze praktisch toe om stress te verminderen. 

Vermijden

Het is niet gezond om stressvolle situaties uit de weg te gaan maar je kan wel bepaalde stressoren elimineren. Allereerst, leer om nee te zeggen tegen dingen. Ken je grenzen en ga daar niet overheen. Of het nu je persoonlijke of professionele leven is, meer doen dan je aan kan veroorzaakt stress. Zeg nee als het kan en maak onderscheid tussen wat moet en wat kan. Daarnaast kan je controle nemen over je omgeving. Als je niet graag boodschappen doet in een drukke supermarkt, ga rond een ander tijdstip of doe de boodschappen online. Tot slot kan je kijken naar je planning, verantwoordelijkheden en dagelijkse taken. Is het te veel, haal dan dingen weg die niet echt noodzakelijk zijn of zet ze onderaan de to do lijst.

Wijzigen

Als je een stressvolle situatie niet kan vermijden, probeer hem dan te wijzigen. Verander de manier waarop je communiceert en handelt in je dagelijkse leven. Spreek je gevoelens uit in plaats van ze op te kroppen. Communiceer je zorgen naar anderen toe, dit lucht op. Als je niet communiceert over hoe je je voelt kan spanning opbouwen en stress toenemen. Vind daarnaast balans. Besteed niet alleen maar tijd aan werk. Vind balans tussen werk en familie, sociale activiteiten, dagelijkse verantwoordelijkheden en vrije tijd. Als dingen in balans zijn kan je zo rustiger en kalmer met stressvolle situaties omgaan.

Aanpassen

Als je de situatie niet kan wijzigen, verander je houding. Je kan je aanpassen aan stressvolle situaties door je verwachtingen te veranderen. Bekijk stressvolle situaties vanuit een positiever perspectief. Wat leert het me of hoe kan ik in van deze situatie iets positiefs maken? Kijk vanuit een breder perspectief. Vraag jezelf af hoe belangrijk het is op de lange termijn. Is dit nog belangrijk over een maand of jaar? Als het antwoord nee is kan je beter je aandacht en tijd op iets anders richten. Pas daarnaast standaarden aan. Ben je heel perfectionistisch bijvoorbeeld, stel redelijke standaarden voor jezelf en wees tevreden met goed genoeg.

Accepteren

Sommige vormen van stress zijn onvermijdelijk. Soms kan je stress niet voorkomen of veranderen in de situatie van bijvoorbeeld ernstige ziekte, recessie of lastige familie omstandigheden. Een manier om dan met de stress om te gaan is door te accepteren hoe het is. Accepteren kan lastig zijn maar over de lange termijn is het fijner dan negatieve energie geven aan een situatie die je niet kan veranderen. Je gevoelens delen met anderen kan hierbij helpen.

Bij ADXpert helpen onze coaches u graag verder. Stress en burn-out coaching helpt medewerkers door stressoren te ontdekken en persoonskenmerken verder te ontwikkelen. Meer weten over stress en burn-out coaching? Lees bijvoorbeeld dit artikel of dit artikel.