Kennisbank

Als arbeidskundig expertisecentrum is het op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen enorm belangrijk.

We willen die kennis graag gebruiken om u en uw organisatie te helpen. Om die reden delen wij onze kennis en ervaring.

Kennisbank

Op stap met een coach | Paula van Veen

Buitencoaching met ervaringsgerichte opdrachten

"Zullen we naar buiten gaan? Dan wandelen we even een stuk?” Wat verbaasd kijkt mijn cliënt naar mij. Toch vindt hij het een goed idee! We gaan op pad. Lekker naar buiten! Op mijn vraag hoe het met mijn cliënt gaat, antwoordde hij namelijk dat hij op weg naar onze afspraak zich moe voelde en merkte dat hij er een beetje tegenop zag. Ik begrijp het wel, de afspraak voor deze coachsessie is heel efficiënt na een ochtend werken ingepland. Mijn cliënt heeft last van stressgerelateerde klachten, dat is de reden dat hij een coachtraject volgt. Het lijkt mij dan ook nodig om te kiezen voor de “buitenfactor": de natuur in, lekker bewegen.

De coaches bij ADXpert weten het: een groene omgeving en buiten zijn maakt gelukkig, onthaast en geeft rust. Een coachgesprek wat door spanning wat stroef loopt, komt al samen buiten wandelend weer in beweging. Naast elkaar en met elkaar in gesprek zijn, voelt veilig en geeft letterlijk ruimte. Problemen krijgen “lucht” en de natuur inspireert. Je zintuigen worden geprikkeld, je bent alerter en komt meer bij je gevoel. Hierdoor kom je sneller in contact met waar het werkelijk om gaat.

In de buitenlucht en door de beweging neem je bovendien meer zuurstof op, waardoor je fysiek beter gaat functioneren. Ook kom je sneller in actie omdat je actiever bent.

Ervaringsgerichte oefeningen

Met ervaringsgerichte oefeningen tijdens deze wandeling stimuleren we het leerproces. Niet altijd kunnen we problemen met ons brein oplossen. Het kan krachtig werken als er een proces in gang wordt gezet van lichamelijke gewaarwording. Je komt uit je hoofd en gaat doen. Met ervaringsgerichte oefeningen maken we gebruik van de natuur als hulpbron.

Ook bij ADXpert vinden we het belangrijk om onszelf te blijven ontwikkelen. Doen wat werkt in de vorm van kennisdelen. Onze intervisiebijeenkomst met collega coaches (4 x per jaar) hebben we daarom nu eens buiten laten plaatsvinden. In de nabije omgeving van ADXpert, hebben de coaches geoefend met ervaringsgericht opdrachten.

Wil je ook meer weten over coachen rondom stress- en burn-out of tweede spoortrajecten? Of over het coachen in de buitenlucht met ervaringsgerichte opdrachten? Neem contact met ons op!