Kennisbank

Als arbeidskundig expertisecentrum is het op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen enorm belangrijk.

We willen die kennis graag gebruiken om u en uw organisatie te helpen. Om die reden delen wij onze kennis en ervaring.

Kennisbank

No-riskpolis - Interview Fiscaal deskundige

AV_ADXpert-2019_04

60% van de werkgevers maakt geen gebruik van de no-riskpolis voor hun werknemers. Daarmee laten deze bestuurders of ondernemers enorm veel geld liggen. Dit blijkt uit onderzoek van het UWV naar het gebruik van de no-risk polis door werkgevers. Hoe dit kan? We leggen deze vragen voor aan onze fiscaal deskundige Ida van Eenennaam

Ida, wat is er aan de hand?

Het UWV heeft met dit onderzoek aangetoond dat werkgevers te weinig op de hoogte zijn van de voordelen van de no-riskpolis. 83% van de werkgevers weten niet dat zij bij bijvoorbeeld een werknemer met een WAO-verleden, in aanmerking komen voor compensatie van de loonkosten als hun werknemer ziek wordt. Werkgevers kunnen bij langdurig uitval van werknemers met een no-riskpolis zo al snel duizenden of zelfs tienduizenden euro’s mislopen. De no-riskpolis is een zeer interessante regeling voor werkgevers, maar de meeste werkgevers profiteren er dus niet of onvoldoende van blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door het UWV.

Hoog tijd om misgelopen premies te verzilveren.

No-riskpolis, wat houdt dat eigenlijk in?

De no-riskpolis is een regeling die bedoeld is om werkgevers te stimuleren mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Op het moment dat deze werknemers ziek worden of uitvallen krijgt een werkgever 70-100% van de loonkosten terug via een ziektewetuitkering. Als de werknemer in de WGA komt heeft dat geen gevolgen voor de premie. Zo zijn de risico’s beperkt. 

Welke werknemers komen in aanmerking voor deze no-riskpolis?

Tja dat is een hele lijst. Er is namelijk een oerwoud aan regelingen. Maar je kunt denken aan WAJONG-ers, WAO-ers, WGA-ers, werknemers die onder de Participatiewet vallen en ook mensen die na een WIA-keuring minder dan 35% arbeidsongeschikt zijn. Als je de complete lijst wilt zien, moet je art. 29b van de Ziektewet erop naslaan.

Hoelang geldt de no-riskpolis?

Zo’n no-riskpolis geldt 5 jaar. Na deze 5 jaar kan de werkgever het UWV vragen deze polis te verlengen met nog eens 5 jaar. Voor andere mensen geldt de no-riskpolis zolang ze in dienst zijn. Dan denk ik aan mensen die beschut werken of die horen tot de doelgroep banenafspraak.

Dit is allemaal redelijk nieuw voor me. Ik wist het niet. Kan ik dan alsnog compensatie ontvangen?

Ja, dat kan met terugwerkende kracht van een jaar. Er zit wel een adder onder het gras. Het UWV legt je eerst een boete van een paar honderd euro op (max. € 455), omdat je te laat aanvraagt. Vaak is het evengoed de moeite waard om de compensatie te claimen.

Hoe komt het dat werkgevers niet op de hoogte zijn van no-riskers in hun organisatie?

Sommige werkgevers weten niet dat de regeling bestaat. Maar ook als je dat wel weet, is het niet zo simpel. Werknemers geven het vaak niet aan bij hun sollicitatie en wettelijk gezien hoeft de werknemer het de eerste twee maanden van zijn contract ook niet te melden. Pas na 2 maanden is de werknemer verplicht te antwoorden op de vraag of hij tot de doelgroep van de no-riskers behoort.

Het is dus moeilijk om hierachter te komen. Maar wel belangrijk, wat kan een werkgever doen?

Een manier is het inzetten van een Fiscale Scan Personeelsdossiers. ADXpert voert dit uit op basis van no cure – no pay. In dit onderzoek nemen we de personeelslijsten vanaf 2012 door en checken op alle mogelijke fiscale voordelen. Dus niet alleen no-riskers maar ook andere doelgroepen waarvoor premiekorting kan worden verkregen. We stellen gerichte vragen aan u als werkgever of aan de HRM’er en soms, uiteraard in nauw overleg met u, aan werknemers en ex-werknemers.

Zo krijgen wij informatie boven tafel en kunnen alle misgelopen premiekortingen terugvragen. We verstrekken u een lijst met de namen van de werknemers die in aanmerking komen voor de no-riskpremie. Ik zou zeggen: benut deze kans. Je wordt er niet slechter van en het kan een serieus bedrag aan misgelopen premies opleveren.