Kennisbank

Als arbeidskundig expertisecentrum is het op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen enorm belangrijk.

We willen die kennis graag gebruiken om u en uw organisatie te helpen. Om die reden delen wij onze kennis en ervaring.

Kennisbank

Hoe bevorder je vitaliteit op de werkvloer?

adxpertbewerkt-8_10_20221208_152743

Vitaliteit op de werkvloer is meer dan alleen een trend. Vitale medewerkers zijn de pilaar voor een succesvolle organisatie. Maar wat houdt vitaliteit eigenlijk precies in, en hoe zorg je ervoor dat jouw organisatie bruisend en vitaal blijft?

In dit artikel geven we je inzicht in de noodzaak van vitale medewerkers en stellen we concrete vervolgstappen op voor jouw organisatie. Wil je graag meer inzicht in medewerker-welzijn? Meet de vitaliteit van jouw organisatie met de Arbometer.

Ontdek Arbometer

Wat houdt vitaliteit op de werkvloer in?

Vitaliteit gaat over veel meer dan alleen fysieke gezondheid. Het is een mix van onder andere:

 • Lichamelijke gezondheid
 • Mentaal welzijn
 • Emotioneel welzijn

Talloze studies tonen aan dat medewerkers die zich vitaal voelen vaak energieker, gemotiveerder en productiever zijn. Ze kunnen beter omgaan met stress en zijn meer toegewijd aan hun werk. Vitaliteit op de werkvloer gaat dus niet alleen om gezonde medewerkers, maar ook om medewerkers met levenslust, enthousiasme en de energie om te presteren en te groeien.

Waarom is vitaliteit zo belangrijk? 

Werkstress is een steeds groter probleem in onze maatschappij. Het aantal burn-outs groeit en steeds vaker voelen medewerkers zich minder op hun plek. Het bevorderen van de vitaliteit is dan ook geen luxe, maar een absolute noodzaak.

We zien dat bedrijven die investeren in de vitaliteit van hun werknemers vaak een daling zien in ziekteverzuim, een toename in productiviteit, en niet te vergeten, een verbeterde werksfeer. Een vitaal team is creatiever en werkt effectiever samen, wat essentieel is voor het succes van elk bedrijf.

Vijf tips voor vitaliteit op de werkvloer

Er zijn meerdere manieren om de vitaliteit in jouw organisatie te bevorderen. 

  1. Gezondheids- en welzijnsprogramma's: Verbeter het welzijn van je werknemers door programma's gericht op zowel fysieke als mentale gezondheid aan te bieden. Denk aan fitnessabonnementen, workshops over stressmanagement of gezonde voeding in de kantine.
  2. Flexibele werkuren en werkomgeving: Bied indien mogelijk flexibiliteit in werktijden en de mogelijkheid tot thuiswerken. Dit helpt bij het creëren van een betere werk-privébalans.
  3. Een positieve bedrijfscultuur: Zorg voor een positieve bedrijfscultuur. Een cultuur die openstaat voor feedback, waar waardering wordt getoond en waar een goede balans is tussen werk en ontspanning, draagt bij aan het welzijn van werknemers.
  4. Training en persoonlijke ontwikkeling: Geef aandacht aan de persoonlijke ontwikkeling van je werknemers. Dit helpt hun vaardigheden te verbeteren, zich gewaardeerd te voelen en motiveert ze om te blijven groeien.
  5. Betrokkenheid en teamactiviteiten: Een teamgevoel zorgt voor een sterkere band en draagt bij aan een gestroomlijnde, effectieve samenwerking. Laat teamactiviteiten daarom niet achterwege!

  Test jouw organisatie met Arbometer

  Vitaliteit op de werkvloer is zoals je ziet een van de belangrijkste pijlers voor het succes van een bedrijf. Hoe zit het met de vitaliteit van jouw medewerkers? En doe je er als organisatie alles aan om vitaliteit te bevorderen?

  Test het met de Arbometer! Een tool waarmee je zowel bestaande als potentiële problemen binnen jouw bedrijf traceert, zoals overmatige werkdruk, werkstress, onveiligheid en andere psychosociale factoren. Ontdek hoe de Arbometer jouw bedrijf kan helpen op www.arbometer.nl.