Kennisbank

Als arbeidskundig expertisecentrum is het op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen enorm belangrijk.

We willen die kennis graag gebruiken om u en uw organisatie te helpen. Om die reden delen wij onze kennis en ervaring.

Kennisbank

Heb ik recht op een zorgbonus?

av_adxpert-2019_04-min_1_20201229_165153

Net zoals vorig jaar is er dit jaar ook een zorgbonus beschikbaar voor werknemers die in de zorg werken. Heb jij hier recht op? En hoe vraag je deze bonus aan?

De zorgbonus is wat lager uitgevallen dan vorig jaar. Dit komt omdat er meer werknemers zijn die hier recht op hebben. De zorgaanbieder is verantwoordelijk voor de aanvraag van de bonus. Dit kunnen alleen organisaties doen die zorg aanbieden op basis van één of meerdere zorgwetten. Een organisatie die zorg levert die wordt betaald uit een aanvullende verzekering of uit eigen middelen, kan dus geen aanvraag doen voor de zorgbonus. Enkele voorbeelden van organisaties die geen aanvraag kunnen doen zijn:

  • Een uitzendorganisatie die zorgprofessionals uitleent aan een zorgaanbieder;
  • Een schoonmaakbedrijf die schoonmakers uitleent aan een zorgaanbieder;
  • Een zzp’er die werkt in opdracht van een zorgaanbieder;
  • Een bedrijf dat alleen zorg levert die niet betaald wordt uit het basispakket van de zorgverzekering.

De werknemers van de drie eerstgenoemde organisaties hebben wel recht op de zorgbonus. Deze moet dan wel door de opdrachtgevende organisatie worden aangevraagd.

Wie hebben er recht op een zorgbonus?

Dit ligt volledig in de handen van de zorgaanbieders. Zij zijn degenen die mogen bepalen wie er goed hebben gepresteerd, en wie dus in aanmerking komt voor de zorgbonus. De Rijksoverheid heeft wel een handleiding gemaakt met enkele richtlijnen voor de selectie, maar hier mag van worden afgeweken.

Wat ziet de Rijksoverheid dan als een “uitzonderlijke prestatie”? Zij definiëren dit begrip als “het onder moeilijke omstandigheden zorg verlenen”. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Zorgprofessionals die hebben meegeholpen om mensen met een (mogelijke) COVID19-besmetting te behandelen, verzorgen, begeleiden, verplegen of op te vangen.
  • Zorgprofessionals die aanvullende uren hebben gewerkt specifiek door corona, zoals werknemers die geen vakantie of verlofuren konden opnemen of die extra uren gewerkt hebben doordat collega’s ziek waren.
  • Zorgprofessionals die de reguliere zorg draaiende hebben gehouden, omdat hun collega’s ingezet werden om patiënten of cliënten met corona te verplegen, behandelen of begeleiden.
  • Medewerkers die direct ondersteunend zijn geweest aan het verlenen van corona-zorg. Denk bijvoorbeeld aan de schoonmaakwerkzaamheden op afdelingen met (vermoedelijke) coronapatiënten.
Hoe vraag je de zorgbonus aan?

Deze kun je aanvragen bij DUS-I (https://www.dus-i.nl/subsidies/bonusregeling). Dit is mogelijk sinds dinsdag 15 juni 2021 en kan nog aangevraagd worden tot 27 juli 18.00.