De zorgbonus is wat lager uitgevallen dan vorig jaar. Dit komt omdat er meer werknemers zijn die hier recht op hebben. De zorgaanbieder is verantwoordelijk voor de aanvraag van de bonus. Dit kunnen alleen organisaties doen die zorg aanbieden op basis van één of meerdere zorgwetten. Een organisatie die zorg levert die wordt betaald uit een aanvullende verzekering of uit eigen middelen, kan dus geen aanvraag doen voor de zorgbonus. Enkele voorbeelden van organisaties die geen aanvraag kunnen doen zijn:
De werknemers van de drie eerstgenoemde organisaties hebben wel recht op de zorgbonus. Deze moet dan wel door de opdrachtgevende organisatie worden aangevraagd.
Dit ligt volledig in de handen van de zorgaanbieders. Zij zijn degenen die mogen bepalen wie er goed hebben gepresteerd, en wie dus in aanmerking komt voor de zorgbonus. De Rijksoverheid heeft wel een handleiding gemaakt met enkele richtlijnen voor de selectie, maar hier mag van worden afgeweken.
Wat ziet de Rijksoverheid dan als een “uitzonderlijke prestatie”? Zij definiëren dit begrip als “het onder moeilijke omstandigheden zorg verlenen”. Voorbeelden hiervan zijn:
Deze kun je aanvragen bij DUS-I (https://www.dus-i.nl/subsidies/bonusregeling). Dit is mogelijk sinds dinsdag 15 juni 2021 en kan nog aangevraagd worden tot 27 juli 18.00.
Topics: