Kennisbank

Als arbeidskundig expertisecentrum is het op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen enorm belangrijk.

We willen die kennis graag gebruiken om u en uw organisatie te helpen. Om die reden delen wij onze kennis en ervaring.

Kennisbank

Gevaccineerd en in quarantaine: is dat nodig?

4w5a0778-min_9_20210112_205156

Stel: uw werknemer is al gevaccineerd maar heeft last van verschijnselen die bij corona horen. Moet deze werknemer dan in quarantaine ondanks de vaccinatie? En wanneer de werknemer na vaccinatie last heeft van de bijwerkingen, moet er dan toch worden getest? Deze vragen kunnen worden gesteld rondom dit onderwerp en zullen in dit artikel worden beantwoord.

Allereerst: de gevaccineerde werknemer moet thuisblijven en zich laten testen bij klachten. Het vaccin beschermt namelijk na de tweede vaccinatie nog niet voor 100% tegen corona en er is nog niet bekend hoe lang het vaccin werkt. Gevaccineerde personen moeten dus wel in quarantaine, ook na contact met een positief getest persoon.

Daarnaast kunnen de bijwerkingen na vaccinatie ook lijken op klachten die bij corona horen. Alleen als de werknemer last heeft van verkoudheid, hoesten of benauwdheid moet er worden getest. De bijwerkingen van de vaccinatie zoals hoofdpijn, moeheid en koorts zorgen er niet voor dat uw werknemer zich moet laten testen.

Na de vaccinatie dient de werknemer zich te gedragen als niet-gevaccineerde werknemers. De voorgeschreven beschermingsmiddelen zoals een mondkapje moeten dus gedragen worden. Pas wanneer er meer bekend is over hoe effectief het vaccin is, komen er wellicht aanpassingen in het beleid.