Kennisbank

Als arbeidskundig expertisecentrum is het op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen enorm belangrijk.

We willen die kennis graag gebruiken om u en uw organisatie te helpen. Om die reden delen wij onze kennis en ervaring.

Kennisbank

De vaste reiskostenvergoeding na 1 oktober

4w5a9201_1_20200406_091143

De laatste maanden heeft de vaste reiskostenvergoeding nog doorgelopen, ook als een werknemer niet hoefde te reizen en dus deze kosten niet heeft gemaakt. Dat heeft ertoe geleid dat de vaste reiskostenvergoeding in werkelijkheid een verkapte thuiswerkvergoeding is geworden. Na 1 oktober komt hier verandering in.

Er zijn een aantal criteria voor de vaste reiskostenvergoeding, maar de belangrijkste is de 128-dageneis. Als een werknemer hieraan voldoet, komt hij in aanmerking voor de reiskostenvergoeding. Zo niet, dan gebeurt de vergoeding op basis van nacalculatie. Door het advies van de overheid om thuis te werken haalden veel werknemers de 128-dageneis bij lange na niet meer. De reiskostenvergoedingen mochten echter doorlopen.

Dit loopt na de zomer, op 1 oktober 2021, af. De reiskostenvergoeding mag nog wél verstrekt worden als een werknemer de afstand niet daadwerkelijk heeft afgelegd, maar de werknemer moet er dan wel belasting over betalen. Dit betekent dat reiskostenvergoedingen verschoven zijn naar het belaste gedeelte van loon. De kilometers die wel zijn gereisd, mogen belastingvrij worden vergoed. Let er wel op dat alleen de structurele dagen op locatie mogen worden vergoed. Als er twee vaste dagen zijn waarop de werknemer op kantoor mag werken, mag de vaste reiskostenvergoeding alleen voor die twee dagen worden toegewezen.

Het bijhouden van de veranderingen in reiskostenvergoedingen en het aanpassen daarvan kan een flinke opgave zijn voor een werkgever. Bij ADXpert staan onze experts voor u klaar om u te adviseren en op de hoogte te brengen van de nieuwste ontwikkelingen. Zoals u van ons gewend bent.