Kennisbank

Als arbeidskundig expertisecentrum is het op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen enorm belangrijk.

We willen die kennis graag gebruiken om u en uw organisatie te helpen. Om die reden delen wij onze kennis en ervaring.

Kennisbank

Coach aan het woord | Mirjam van Galen

adxpert-162_1_20221219_103844

Welke doelen stel jij? Het is januari, traditioneel gezien de maand van de goede voornemens. Uit onderzoek blijkt dat de meeste van deze goede voornemens in de derde week van januari helaas alweer gesneuveld zijn. Een van de redenen hiervoor is dat een goed voornemen iets anders is dan een goed gesteld doel. Om verandering teweeg te kunnen brengen, is het uitspreken van een wens of een verlangen niet genoeg. Er is meer voor nodig.

Wat zegt de wetenschap?

Na jarenlang onderzoek over hoe het menselijke brein werkt, hebben wetenschappers het volgende ontdekt: om te realiseren wat je wil, moet je eerst duidelijk zijn in wat je precies wil. Pas als je een doel echt helder hebt, werkt je brein volledig mee om jouw dromen te realiseren. Je brein is namelijk ontworpen om opdrachten op te volgen. Het wil je gelijk geven, het kloppend maken. Welk doel je dan ook aan jezelf stelt, je brein zal op zoek gaan naar informatie, middelen, kansen en andere manieren om dat te bereiken wat jij zo graag wil. Hoe je het doel formuleert, is dus van groot belang.

Rol van coaching

Wat heeft het stellen van doelen nu met ADXpert te maken? In het coachteam begeleiden wij mensen die langer dan een jaar ziek thuis zitten of die te maken hebben met bijvoorbeeld stressklachten of loopbaanvraagstukken. Je zou zeggen: dan is een doel stellen simpel, toch? Beter worden, een baan vinden en lekker in je vel of je werk zitten. Hoewel dit ongetwijfeld waar is, vraagt het toch net iets meer.

Laten we eens kijken naar mensen in het tweede spoor. Natuurlijk willen zij beter worden, maar wij zijn geen artsen en hebben helaas ook geen wonderpilletjes voor genezing. Wat we wel kunnen doen, is bijvoorbeeld kijken hoe mensen zich willen voelen gedurende dit traject, hoe ze om willen gaan met de huidige situatie en wat daarvoor nodig is. Als we gaan kijken naar een mogelijke nieuwe baan, dan is het belangrijk om gedetailleerd te kijken naar wat die baan zou moeten inhouden, zowel voor wat betreft kennis en achtergrond als de fysieke en mentale mogelijkheden. Als deze grote lijn echt helder is, kunnen we vervolgens nog doelen stellen voor de kortere termijn. Door ook die zo concreet mogelijk te maken, weet het brein precies waar het naar op zoek moet gaan. En dan geldt zowel voor de werknemer als voor de coach!

Met een duidelijk doel kan je leven richting krijgen en weet je weer beter waar je bent of wie je wil zijn. En met goede ondersteuning sneuvelt dat niet in de derde week van januari, maar wordt dit gedurende het jaar zelfs alleen maar sterker.

Informeer vandaag nog naar de verschillende vormen van coaching van ADXpert.