Compensatie Transitievergoeding
Vraag
Uit eigen portemonnee de transitievergoeding betaald?
Vanaf 1 juli 2015 hebben werknemers recht op een transitievergoeding bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst doordat de werknemer wegens ziekte of gebreken niet meer in staat was de bedongen arbeid te verrichten. Deze transitievergoeding die u, als werkgever, aan werknemers heeft moeten betalen kan zijn opgelopen tot tienduizenden euro’s.
Praktijkvoorbeeld
Uw werknemer was op 1 februari 2016 exact 26 jaar in dienst en exact 53 jaar oud. Zijn bruto maandloon inclusief vakantiebijslag was €2.100,-. Per 1 februari 2016 werd het dienstverband van deze werknemer beëindigd wegens langdurige arbeidsongeschiktheid. De transitievergoeding bedroeg toen €26.950,- bruto. U was verplicht deze transitievergoeding uit eigen portemonnee te betalen.
Als u graag wilt weten hoe hoog dit bedrag voor u zal uitvallen, kunt u dat laten berekenen door onze experts op de pagina 'Compensatie Transitievergoeding berekenen'.
Recht op compensatie transitievergoeding
Door de WAB (Wet Arbeidsmarkt in Balans) zijn de regels omtrent transitievergoedingen veranderd. De overheid neemt de drempels weg voor het beëindigen van zogeheten slapende dienstverbanden en er komt een compensatie voor in het verleden betaalde transitievergoedingen. De Wet Compensatie Transitievergoeding is tot stand gekomen, om de nadelige gevolgen van het slapend houden van een dienstverband voor zowel de werkgever als werknemer weg te nemen. Als u een dienstverband met een werknemer beëindigt wegens langdurige arbeidsongeschiktheid, krijgt u door de Wet compensatie transitievergoeding de betaalde transitievergoeding namelijk gecompenseerd.
Artikel 7:673e van het Burgerlijk Wetboek bepaalt dat het UWV op verzoek van de werkgever een compensatie verstrekt ter hoogte van de transitievergoeding die de werkgever heeft betaald bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst. De Wet compensatie transitievergoeding is met terugwerkende kracht van toepassing. Dit betekent dat u ook compensatie van de transitievergoeding ontvangt, als u een dienstverband tussen 1 juli 2015 en 1 april 2020 hebt beëindigd wegens langdurige arbeidsongeschiktheid.
Vanaf 1 april 2020 is deze compensatie aan te vragen voor de in het verleden betaalde transitievergoedingen. Bij ADXpert houden we ons al jaren bezig met de teruggave van belastingen en vergoedingen die ten onrechte door het UWV bij werkgevers worden geïnd. Wij kennen het UWV en onze experts kunnen de aanvraag van A tot Z voor u regelen. Zo weet u dat het goed komt en loopt u ook niet het risico een termijn te missen.
Wilt u meer lezen over de compensatie transitievergoeding? Onze experts hebben een uitgebreid dossier voor u opgesteld met antwoorden op al uw vragen.
ADXpert helpt u daarom graag bij de aanvraag van deze compensatie voor de transitievergoedingen, die u ten onrechte zelf betaald hebt.
Waarom ADXpert?
- Onze experts ontzorgen u graag
- Wij helpen u met het gemakkelijk terugverdienen van uw geld
- Wij geven deskundig advies
Wacht niet langer. Neem contact op met ADXpert voor een vrijblijvend gesprek of vraag direct een offerte aan.